Kokia buvo originali žodžio „Dievas“ reikšmė? Kadaise labai seniai jis nereiškė to, ką reiškia dabar

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Algucis R 2018-02-21 20:29
Man labiau patinka versija - Dievas, Dzievus, Dziaus... nežinau ar tai turi bendro su Diena.
kobra 2018-03-10 13:52
Anot autoriaus kalba kinta ir anksčiau dangus buvo žodis dievas. Nemanau, kad būtų logiškas paaiškinimas, kodėl taip žodis turėtų pakisti iš dievo į dangų, kad ir kinta žodžiai, manyčiau šaknis vis tiek turėtų išlikti, o ne vien pirma raidė.
UTF16 2018-03-10 16:26
Tu čia kažko nesupratai. Ne žodis „deivas“ pavirto į žodį „dangus“, o įgijo naują reikšmę. Tais laikais egzistavęs žodis „dangus“ reiškė „apdangalą“ – vėlgi, per šimtus metų įgijo naują reikšmę.
enzim 2019-04-23 01:56
UTF16, skaitydamas rekonstruotą protoindoeuropietišką tekstą "Karalius ir Dievas", atkreipiau dėmesį į žodį "žynys" * gheutorn- tas kuris kreipiasi, šaukia, kviečia Dievą. Paieškojau atitikmenų lietuvių kalboje ir radau du labiausiai atitinkančius godas ir žadas. Galima būtų atkurti *godonis ar * gaudonis ir *žadonis ar * žiaudonis. Esu savo dialekte girdėjęs žodį žiauturiuoti- ilgai kramtyti, gromuliuoti, bet jokiam žodyne neužtikau, tai ir nenagrinėjau. Jei čia į tą pusę pataikyta, tai ir germanų Dievo šaknis turi atitikmenų mūsų kalboje.
AAA000 2019-04-23 04:32
esu kazka panasaus irgi girdejes kaip ziauturiuoti. tik manau nuvaziavo i trumpesne versija - ziaumoti - kai pritaike zmogui. ir cia su karvem manau susije, is kaimieciu meiles gyvuliams-maitintojams. viduriuoti kramtant - tai manau buvo tiesiog viduriu veiklos normalus apibudinimas suristas su ziaumojimu, o ne isvemimas koks tiketina issiskyre tiesiog savokos. -------- straipsnis - kazkokie pritempinejimai pagal mane... aiskiai logiska klaida. kalbos kitimas priklauso nuo tuometiniu aplinkybiu aktualumo. keiciasi aplinkybes ir reiskiniai. ir tai reikia kazkaip uzvardint. pasidaro aktualu kazkas naujo. ir isnyksta senos kalbines savokos. o atsiranda kazkas kita, svetimi zodziai ir, arba naujos savokos. arba pritaikoma kazkas panasaus is esamu. ir sita situacijos isaiskinima reiketu uzfiksuot su laikmeciu. kad galetu ir istoriskai patikrint. kryzminis budas butu. dabar pritempineja... senovej nebuvo dirbtinai organizuotu religiniu sistemu. buvo naturalios. vienetines-vietines-unikalios-pirmykstes ir pan. zodzio reiksmes aiskinimas straipsnyje iskart labai ziauriai kertasi su logika butent sitoj vietoj