5 būdai kaip cigarečių rūkymas padeda sveikatai: kai kurios ligos rūkančiuosius puola rečiau

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Giedrius_T 2018-03-05 22:38
Kur šaltiniai šitom nesąmonėm patvirtinti?
Rukis 2018-03-06 06:55
marlboro.com tikriausiai
Niemand 2018-03-06 10:46
Alkoholio ir rūkymo žala, žala ir tik žala tėra dabar naudojama propagandos priemonė, siekiant sumažinti vartojimą, kas iš principo gal ir gerai. Bet nereikėtų užmiršti, kad tai tik propaganda - šlakelis teisybės, šlakelis perdėjimo ir žiubsnelis melo. Su alkoholiu problema tik piktnaudžiavimas, be to, nauda viršija žalą. Su rūkymu problema yra dervos, nikotinas pats savaime jokios ženklios žalos nedaro, o naudos duoda daug, galima sakyti stimuliantas su bonusais. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2946180/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1859921 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526783/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11230877
UTF16 2018-03-06 12:25
Mažas klopidogrelio efektyvumas nėra liga.
kernel_panikuoja 2018-03-06 16:14
Toks pasakymas taip pat tokia pati propaganda. Tam tikrais kiekiais, tam tikru vartojimo metodu tikriausiai taip, bet tas tinka daug kam. Tai ne koks argumentas is praktines puses, nes zmoniu iprastai vartojami kiekiai X'ais lenkia tas "sveikas" normas. Kalba eina apie tipini rukantyji ir jo gyvenimo buda, o ne kazkokius "sintetinius" laboratorinius tyrimus, kuriu dar nemazai turi visokius publication bias. Ypac tai farmacijoje prasukineja ta pacia studija N kartu, kol gauti rezultatai tenkina lukescius, nes koki nors nauja "gydanti" suda reikia legaliai prastumti i pardavimus. Fiziskai ir psichiskai sveikam zmogui nei alkoholis, nei nikotinas, nei dar kazkas nera "sveikatos saltinis", ka visokie "legalia teise apsinesti" ginantys liberalai lygiai tokia pacia savo propaganda nori sukist i kitu galvas.
Niemand 2018-03-06 17:50
Kalba eina apie tokius nikotino kiekius, kuriuos suvartoja vidutinis rūkorius (pakelis per dieną). Tokie kiekiai nikotino nekenkia, kenkia tik dervos. Pasiūlyčiau paskaityti mokslinius tyrimus pubmed'e, bet jei jau "farmacininkų sąmokslai", tai nieko nepadarysi, atvejis beviltiškas P.S. Fiziškai ir psichiškai sveikam žmogui tiek alkoholis protingomis dozėmis, tiek ir nikotinas įprastinėmis rūkančių dozėmis sveikatos prideda. Jei ne dervos, būtų visai gerai.
kernel_panikuoja 2018-03-06 18:31
Visiskas kliedesys, bet nepulsiu rinkinet duomenu ir gincytis del konkreciu straipsniu metodiku - tam reikia daug laiko ir pastangu, ko tikrai neaukosiu. Tas nesamoningas tyrimas, kad mazi alkoholio kiekiai padeda sirdziai ir kraujagyslem seniausiai buvo invalidate'intas del blogos metodikos, tai net neverta diskutuot, jei apie ta sneki. Plius, zmogaus organizmas reikalinga alkoholio kieki pasigamina pats ir "protingas kiekis" nera puse stiklines viskio kas vakara. Del nikotino busi ka nors eilini karta kazka cherry-pick'ines, kad apgintum zmoniu prigimtine teise vartot suda. Arba eilini karta i tyrimuju grupe itrauke buvusius rukorius, kuriem parukius atchodai pamazeja, ir tai rezultatuose "padeda". Arba eilini karta kalbama apie teigiama poveiki, nekalbant apie neigiamus. Arba dar kokia nors teorine nesamone, egzistuojanti straipsnio kontekste ir neegzistuojanti realaus gyvenimo realiuose case'uose. Zodziu tu objektyviai nusisneki, bet as pasiduodu diskusijoje. Tu laimejai, gero vakaro
Evil Goku 2018-03-06 18:42
Va geras video apie tuos šokiruojančius "mokslinius" tyrimus: https://www.youtube.com/watch?v=42QuXLucH3Q&t=1s
Evil Goku 2018-03-06 18:50
Va kaip įsivaizduoju alkoholizmu sergančius žmones, kurie teisinasi, kad saikingi alkoholio kiekiai nekenkia, o padeda:
kernel_panikuoja 2018-03-06 19:01
Sitas dar irgi neblogas. Aisku, tai tik hacker'io asmenines izvalgos, bet idomios: https://www.youtube.com/watch?v=2Xy5IAbPGoM Anyway, sitie dalykai yra atskiras didelis topic'as.
apeiron 2018-03-06 20:04
Kuris iš daugybės žalos mechanizmų yra propaganda? Tavo numesti straipsniai paskelbti 1991, 2001, 2004, 2010... Medicinoje tai yra gerokai per seniai, kas aiškiai matoma ir perskaičius santrauka. Kad nikotinas veikia kaip acetilcholino receptorių agonistas jau seniai žinoma, o 1991 metų pasiūlymas jį naudoto Parkinsono ar šizofrenijos gydymui iki šiol nepritaikytas klinikoje. Tiesiog žala neatperka potencialios naudos. O apskritai neurodegeneracinių ligų atveju patogiau naudoti ne egzogeninius neuromediatorius, o fermentus stabdančius to paties acetilcholino skaidymą (t. y., acetilcholinesterazę). Šiuo metu tokiu būdu jau išgydyta sunkioji miastenija (panašaus pobūdžio liga). Dar didesnę revoliuciją sukeltų apoptozės (ląstelių savižudybės) stabdymas, šia linkme šiuo metu ir judama. Kodėl nikotiną naudoti pavojingiau? Nes manoma, kad nikotinas gali sukelti tam tikrus epigenetinius pokyčius (panašiai kaip sukelia priklausomybę) specifinėse smegenų struktūrose (dryžuotame kūne). Blogiausia tai, kad jis veikia ne konkrečius genus, o specifinius fermentus (histonų deacetilazę), todėl sutrikdoma genų inaktyvacija. Kurie genai bus paveikti nėra aišku, nes rūkantys žmonės gauna mažesnes dozes ir jos nėra skiriamos tikslingai į tam tikrą smegenų dalį. Tam tikri dryžuotojo kūno branduoliai yra filogentiškai jauni (pas žmogų išsivystę daug labiau nei pas kitus žinduolius), todėl ir laboratorinių pelių tyrimai ne visada gali padėti. O ir šiaip nikotiną siūloma naudoti gydyme, apie jo naudą sveikam žmogui lyg ir nerašoma. Dėl alkoholio galima pasakyti, kad IARC priskyrė jį prie 1 grupės kancerogenų, PSO rekomendacijose, kaip išvengti vėžio, alkoholio atsisakymas irgi yra vienas iš pasiūlymų (jei nepavyksta atsisakyti, neviršyti 8 gramų moteriai ir 16 gramų vyrui). Apie tai kaip alkoholis sutrikdo kepenų fermentines ir oksidacijos-redukcijos sistemas net kalbėti nereikia, nes alkoholio sąsajos su kepenų ligomis beveik nebekelia abejonių.
Niemand 2018-03-06 21:32
Prašom medpub tyrimus pateikti, nes didžiąja dalimi meluojate. Ir iš vis technologijos.lt norėtųsi su mokslu draugaujančių motyvų... Alkoholio priskyrimas prie kancerogenų yra išskirtinai politinis socialinės reklamos sprendimas, su mokslu tas nieko bendro neturi. Kad pakenkti kepenims reikia didžiulių alkoholio dozių. Šiuo aspektu alkoholis palyginamas su riebiu maistu ir dideliais druskos kiekiais. Epigenetinius pokyčius sukelia praktiškai visos medžiagos, net nesu tikras, ar nors kokia nors medžiaga to negalėtų, pakliuvusi į ląstelę. Nikotino kancerogeniškumas mažesnis už daugumos maisto produktų. Vienintelė lazda su dviem galais - angiogeniškumas: nikotinas ženkliai gerina žaizdų gijimą, bet atsiradus augliui tas poveikis suveikia prieš organizmą.
apeiron 2018-03-06 22:56
Geriau nurodyk tyrimus, kur kalbama apie nikotino naudą, nes šaltinių rodančių priešingus rezultatus pakanka. Kaltinant PSO politikavimu irgi norėtųsi rimtų įrodymų. O jei kažkur suklydau, patikslink. Dėl epigenetinių pokyčių - taip, juos gali sukelti daug medžiagų, bet šiuo atveju tai ne lac operonas, kai laktozė veikia labai tikslingai. Histonų acetilinimas ir DNR metilinimas yra gana konservatyvūs genų raiškos valdymo būdai (geras pavyzdys imprintingas ir Baro kūnelis), fermentų trikdymas gali paveikti beveik visus genus. Todėl šiuo atveju poveikį numatyti sunku, ypač tam tikrose smegenų struktūrose. Angiogenezė neturi reikšmės ląstelių piktybėjimui, labiau daro poveikį didesnio auglio išvešėjimui. Nikotinas nėra laikomas kancerogenišku, bet šiuo metu randama įrodymų apie jo epigenetinį poveikį. Dėl to, kad kepenims kenkia tik dideli kiekiai, nereikia rašyti nesąmonių. Užtenka atsiversti bet kurį biochemijos vadovėlį ir pažiūrėti, kaip skaidomas etanolis, kokie junginiai susidaro. Kokiu greičiu katalizuoja alkoholdehidrogenazė kepenų atžvilgiu nėra taip svarbu, nes vėliau susidaręs acetaldehidas skatina lipidų, cholesterolio sintezę. Vėliau tai sukelia uždegimines, autoimunines reakcijas.
Niemand 2018-03-07 10:51
Pagal tokią logiką lašiniai kepenims irgi kenkia bet kokiais kiekiais, ai, ir dar jogurtas, ten gi acetildehidas grynam pavidale yra sudėtyje...
apeiron 2018-03-08 19:16
Lašiniai patekę į kraujotaką išnešiojami po visą organizmą, ne tik kepenis. Didesnis perteklius patenka į taukines. Su kepenim labiau susiję, nes intensyvėja tulžies rūgščių sintezė (reikalingos emulsinti riebalus). Esmė ne pačiuose riebaluose, o tame, kad skaidant etanolį, didėja acetil-KoA koncentracija, todėl stiprėja lipidų sintezė ir jų oksidacijos metu - peroksidinių junginių - tai ir sukelia kepenų pažaidas. Šiaip šitas mechanizmas gana seniai išaiškintas, patikrintas ir jį mokosi visi būsimieji medikai. Iš vieno gramo etanolio susidaro maždaug 0,96 gramo acetaldehido. Iš bokalo alaus (20 gramų etanolio) susidaro 19 g acetaldehido. Kokiame čia jogurte tokie kiekiai?