Jeigu norite sveikų sąnarių, geriau atsisakykite pieno: universiteto tyrimas rodo pavojingą ligą, kurią paskatina pieno vartojimas  (3)

Jeigu norite sveikų sąnarių, geriau atsisakykite pieno. Centrinės Floridos universiteto tyrimas nustatė, kad bakterija, kuri yra įsisavinama vartojant pieno produktus bei jautieną arba randama karvės mėšle, gali sukelti reumatoidinio artrito (RA) vystymąsi tiems, kurie turi genetinį polinkį į ligą, pranešė iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Reumatoidinis artritas (RA) – tai lėtinė, progresuojanti, uždegiminė autoimuninės kilmės liga, kuri gali pakenkti daugeliui kūno sąnarių. Manoma, kad Lietuvoje yra maždaug 10-12 tūkst. RA ligonių.

Moterys šia liga serga 2-3 kartus dažniau nei vyrai. Dažniausiai serga 40-70 metų žmonės. Reumatoidiniu artritu sergantys pacientai skundžiasi skausmu, nes kenčia nuo sąnarių deformacijos ir organų pažeidimo.

Pagrįsta tyrimo rezultatais

Tyrimas buvo pagrįstas ankstesniais bandymais, rodančiais, kad dviejų susijusių genų, vadinamų PTPN2/22, pažeidimai didina autoimuninių ligų, pavyzdžiui, Krono ligos, 1 tipo cukrinio diabeto bei reumatoidinio artrito, riziką.

Šie lėtiniai sutrikimai išsivysto kūno gynybinėms ląstelėms per klaidą pradedant atakuoti savo audinius.

Bandymo autorius Robertas C. Sharpas sakė, kad jei šiuose genuose atsiranda mutacinių pakitimų, tai PTPN2/22 baltymas negali tinkamai atlikti savo funkcijos. Tada imuninė sistema per daug suaktyvėja ir taip išsivysto autoimuniniai sutrikimai.

Pasak mokslininkų, RA irgi yra paveiktas šio geno, o bakterija, kurią galima aptikti pieno produktuose, yra paslaptingai susijusi su reumatoidiniu artritu.

Mokslininkų komanda išanalizavo 70 RA sergančių pacientų ir 48 nesergančių savanorių DNR kraujo mėginius. Pavojinga bakterija buvo aptikta pas 34,3 proc. pacientus ir tik pas 8,3 proc. nesergančiuosius.

Jie tiki, kad asmenys, kurie vartoja užkrėstą pieną ar galvijų mėsą, gali būti paveikti bakterijos ir turi didesnę riziką susirgti reumatoidiniu artritu.

Reumatologė dr. Shazia Beg sakė, jog nors ir nežino tikslios reumatoidinio artrito ligos priežasties, bet su kolegomis džiaugiasi atradę šias asociacijas.

Ji papasakojo, kad dar laukia daugybė tyrimų, nes mokslininkai siekia išsiaiškinti, kodėl ši bakterija yra labiau dominuojanti RA sergančių pacientų kraujyje ir tikisi atrasti gydymą, kuris apsaugotų nuo jos sukeliamos ligos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(6)
(6)

Komentarai (3)