Tai vaistas nuo daugybės ligų: gydytojas pateikė 6 priežastis, kodėl turėtumėte mėgautis svogūnais  (3)

„Vienintelė svogūno yda ir bjauriausia proceso dalis yra šios daržovės pjaustymas – kuomet veidas apsipila ašaromis. Tačiau sužinoję apie svogūno naudą sveikatai, verksite iš laimės“, – tvirtina LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Vos vienas svogūnas per dieną gali ne tik apsaugoti nuo ligų, bet ir sumažinti cukrinio diabeto, širdies ligų ar vėžio riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Svogūno nauda

1. Neleidžia susidaryti trombams

„Svogūnuose esantys sieros junginiai trukdo susidaryti trombams kraujagyslėse, tad tai padeda palaikyti normalų kraujospūdį, mažina infarkto ir insulto riziką.

Taip pat jis turi savybių, mažinančių cholesterolio kiekį, padedančių palaikyti elastingas kraujagysles ir skatinančių azoto oksido susidarymą, kuris jas išplečia“, – teigia specialistas.

2. Aprūpina kvercetinu

Anot A. Unikausko, tai yra natūralus kovotojas su ligomis ir antioksidantas, kuris slopina uždegimus organizme. Be to, jis gali padėti kovoti su lėtinėmis širdies ligomis, vėžiu bei mažinti aterosklerozės ir plaučių vėžio riziką, ypatingai rūkantiesiems.

3. Gerina virškinimą

Ši daržovė veikia kaip prevencinė skrandžio opų išsivystymo priemonė, o joje esantis probiotikas inulinas gerina virškinimą. Probiotikai – tai gerosios bakterijos, kurių gyvenimo sąlygos organizme priklauso nuo mitybos.

Pasak laidos vedėjo, jei gyvenamoji terpė nėra tinkama probiotikams, ten pamažu atsiranda blogosios bakterijos, kurios gali sukelti uždegimą organizme, daryti blogą poveikį nervų sistemai ir apsunkinti smegenų veiklą.

Tad inulinas ir skaidulinės medžiagos, esančios svogūnuose, sudaro palankią terpę gerosioms bakterijoms daugintis, augti ir maitintis.

4. Turi daug maistinių medžiagų

Viršutiniai svogūno sluoksniai turi daugiausiai maistinių medžiagų. Todėl A.Unikauskas pataria lupant daržovę pašalinti jų kuo mažiau, nes manoma, kad išoriniai sluoksniai yra maistingiausi dėl to, kad ten yra daugiausiai flavonoidų, turinčių antioksidacinį poveikį.

5. Slopina kancerogenų poveikį

„Tai yra vėžinių ląstelių apoptozė, kuri yra savanoriška ląstelių mirtis organizme bei jų dalijimosi slopinimas“, – tvirtina A.Unikauskas. Todėl svogūnai gali sumažinti vėžio riziką.

6. Kiti privalumai

Šioje naudingoje daržovėje yra medžiagų, stabdančių uždegimus, susijusius su astma, stiprinančių kaulus, gerinančių kalcio ir magnio įsisavinimą, slopinančių grybelių ir bakterijų poveikį, mažinančių osteoporozės simptomus bei kataraktos ir maisto sukeltų infekcijų riziką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (3)