Nustebsite sužinoję, kiek lietuviai suvalgo sūrio: itin naudingas produktas, bet veikia smegenis panašiai kaip narkotinės medžiagos  ()

Riebus sūris turi didelę naudą žmogaus organizmui, bet jį reikia vartoti saikingai, sako LRT TELEVIZIJOS laidos „Klauskite daktaro“ vedėjas Alvydas Unikauskas. Pagal didžiausią sūrio kiekio suvartojimą pasaulyje užimame 8 vietą, nes vidutiniškai Lietuvoje vienas žmogus per metus suvalgo apie 20 kg šio riebaus pieno produkto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sūrio nauda

Anot laidos vedėjo, sūris dažnai smerkiamas dėl jame esančių riebalų. Tačiau jis turi daug privalumų, mat šio maisto produkto vartojimas gali pagerinti širdies ir kraujagyslių veiklą bei sumažinti nutukimo ir diabeto riziką.

Specialistų teigimu, sūris turi iki 30 proc. riebalų, kurie yra itin svarbūs organizmui dėl energinės vertės ir medžiagų apykaitos reguliavimo. Na, o dėl savo skonio ir aromato, šis fermentuotas pieno produktas žadina apetitą bei skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

Jo sudėtyje gausu A, D, K2 ir B grupės vitaminų bei mikroelementų ir Omega 3 riebiųjų rūgščių. Sūris taip pat labai vertinamas dėl didelio kalcio kiekio, kuris yra būtinas vaikų augimui ir protinei raidai, sako A. Unikauskas. 

Be to, Danijos mokslinių tyrimų grupė ištyrė, kad natūralaus ir labai riebaus sūrio vartojimas padeda pagerinti sveikatą didinant gerojo cholesterolio kiekį.

Kaip išsirinkti natūralų sūrį?

A. Unikauskas teigia, kad tikras sūris nuo gaminio skiriasi savo sudėtimi bei poveikiu žmogaus organizmui. Pagaminti šį paprastą fermentuotą pieno produktą pakanka vos 4 sudedamųjų dalių. Na, o gaminyje galima rasti sveikatai kenksmingų priedų.

Specialistai tvirtina, kad reikėtų atkreipti dėmesį ir į produkto spalvą. Jei sūris yra labai blankios spalvos, jis nebus geros kokybės, todėl, kad pienas galėjo būti apdorotas įvairiausiais būdais, o jei ryškus – vertėtų patikrinti sudėtį, ar nėra dažiklių.

Dar svarbu atsižvelgti į produkto galiojimo datą, nes papildomų priedų turintis gaminys gali būti vartojamas ilgą laikotarpį. Tačiau prapjovus natūralų šviežią sūrį, jį reikėtų suvalgyti per kelias dienas. Tuo tarpu brandintas sūris vartojimui tinkamas kur kas ilgesnį laiką.

Kas nutinka vartojant per daug sūrio?

Nepaisant to, kad sūris turi nemažai naudos, jį vis vien būtina vartoti saikingai, dėl jame esančio sunkiai virškinamo baltymo, kuris veikia smegenis panašiai kaip narkotinės medžiagos.

A. Unikauskas teigia, kad tam tikrų rūšių sūrio gamyboje yra naudojamas šliužo fermentas, kuris gali trikdyti virškinimo procesą, todėl mažiems vaikams jo nereikėtų duoti. Be to, piktnaudžiaujant sūriu, kepenys ir inkstai yra papildomai apkraunamos, tad šiems organams pasidaro sunku tinkamai atlikti savo funkciją.

Na, o daug baltymų ir riebalų turintis maistas organizme suskyla iki rūgščių, kurios gali sukelti nuovargį, nervingumą, nemigą, plaukų slinkimą, nagų trapumą, sumažinti imuninės sistemos veiksmingumą bei padėti vystytis osteoporozei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(5)
(8)
(-3)

Komentarai ()