Paprastas dalykas, bet daugelis mūsų tai darome klaidingai: profesionalios dietologės paaiškino, kaip ir kada reiktų gerti vandenį, o kada geriau to nedaryti  ()

Besidomintys sveika mityba ir besirūpinantys savo svoriu žino – vandenį patartina gerti prieš valgį, o jo metu ir pavalgius kurį laiką gėrimų reikėtų vengti. Tačiau ar tai tikrai tiesa? Dietologės atsako į svarbiausius klausimus apie skysčių vartojimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Respublikinės Panevėžio ligoninės dietologė Virginija Vilemienė sako, jei egzistuoja mitybos mitai, o mums sunku atsirinkti tiesą, vadinasi, nėra pakankamai atlikta tyrimų, kurie išgrynintų tiesą arba tai mažai reikšminga sveikam žmogui.

„Mūsų organizmai, taip pat ir skrandis, prisitaiko prie skysčių ir maisto kiekio, nekylant diskomfortui, jei tai netampa įpročiu, – įžvalgomis dalinosi gydytoja V. Vilemienė. – Pastovumas ar nuolatinis kartojimas duoda rezultatus – gerus arba blogus.“

Kuomet galima gerti vandenį ir kitus skysčius atsižvelgiant į maistą?

„Jei paciento svoris normalus, jis skysčius gali gerti bet kada. Jei nutukęs ir siekiama sumažinti svorį, tuomet skysčius reikėtų atskirti nuo valgio – juos vartoti prieš arba po valgio“, – rekomenduoja Respublikinės Šiaulių ligoninės dietologė Kristina Kurganovienė.

Kauno klinikų dietologė Aida Žvirblienė pabrėžia, kad mokslinių straipsnių, kaip vartoti vandenį – prieš valgį, valgio metu ar po, nėra: „Šiuo klausimu argumentuotų išvadų negaliu pateikti.

Troškulio ir alkio centrai yra vienas šalia kito. Kai kalbame apie žmones, kurie yra nutukę, tai organizmas kartais gali sumaišyti ir neskirti ar esi ištroškęs, ar alkanas. Pirmiausia, reikėtų numalšinti troškulį, o po to valgyti."

Kaip sako dietologė A. Žvirblienė, tokie skysčiai kaip sultys, kefyras, pienas, pasukos yra traktuojami kaip maistas.

„Nieko neatsitiks, jei normalaus sudėjimo žmogus valgio metu atsigers, – pabrėžia dietologė. – Pavyzdžiui, aukšto lygio restoranuose vanduo pagal mineralizaciją derinamas prie maisto.“

Kodėl verta gerti prieš valgį, o ne jo metu arba ką tik pavalgius?

Jei neturite viršsvorio ar antsvorio, jums vis tiek būtų verta skysčius vartoti prieš valgį, valgio metu susilaikyti, o gerti praėjus bent 30 min. po valgio.

„Jeigu galvojate apie valgymo įpročius, jei valgymą ir skysčius atskirsite, tai vystysis sveiki valgymo įpročiai“, – pažymi dietologė K. Kurganovienė.

Jei prieš valgį išgersime stiklinę vandens, ar mes mažiau suvalgysime?

Dietologė A. Žvirblienė sako, kad taip. Prieš valgį išgėrus stiklinę vandens, troškulys bus numalšintas, organizme bus daugiau drėgmės, todėl žmogus suvalgys ne daugiau negu jam reikia ar norisi.

Kodėl daug vartoti skysčių valgio metu gali būti nerekomenduotina?

Kaip aiškina dietologė K. Kurganovienė, jeigu valgio metu iškart išgeriate didelį skysčio kiekį, taip ištempsite skrandį.

„Mes suvalgome maisto, užsigeriame skysčiu ir skrandis tada išsitempia. Kitą kartą skrandis bus pratęs pajusti sotumo jausmą tada, kai jis bus didesnio tūrio, todėl suvalgyti reikės didesnį maisto kiekį, kad gautume didesnį kalorijų kiekį, – sako dietologė. – Todėl, kad nedidintumėte skrandžio tūrio, rekomenduoju skysčius ir maistą atskirti.“

Gydytoja V. Virginija sako, kad gurkšnojant tarp kąsnių, vanduo maišosi su maistu, didina skrandžio tūrį, tačiau skysčiai ir skystas maistas skrandį palieka greičiausiai.

„Ilgiau virškinamas tirštas maistas, nes jį skiedžia pačios skrandžio sultys, kurių 99 proc. sudaro vanduo, iki tyrelės konsistencijos ir tik tada nustumia tolyn į žarnyną“, – pasakojo dietologė.

Kuomet vandenį patartina gerti valgio metu?

„Vyresnio amžiaus žmonės dažnai kamuoja sausos burnos sindromas, kuomet išskiria per mažai seilių, todėl maistą reikia sudrėkinti, palengvinti jo sukramtymą“, – pasakojo dietologė A. Žvirblienė.

Jei valgymo metu užsigeriame, ar skrandžio sultys atsiskiedžia ir maistas virškinamas sunkiau?

Dietologė K. Kurganovienė sako, jog svarbiausia yra valgyti reguliariai. Tuomet skrandžio sultys išsiskirs konkrečiu laiku. Pavyzdžiui, jei žmogus valgo 8, 12 ir 17 valandomis, atėjus tam laiku, noras valgyti ateis natūraliai, nes būtent tada išsiskirs skrandžio sultys ir kūnas bus apsirengęs virškinimui.

„Sveiko žmogaus skrandis unikalus tuo, kad prisitaiko prie didesnio, ar mažesnio skysčių kiekio, maisto praskiedimas yra toks nereikšmingas kad nesukelia jokių pojūčių, nebent pagreitina sotumą“, – sako dietologė V. Vilemienė.

Pasak gydytojos, negalavimų gali atsirasti tuomet, kai šalia maisto praskiedimo prisideda ir kiti faktoriai – nereguliari mityba, persivalgymas, mažas daržovių kiekis, mažai judrus gyvenimo būdas, nervinė įtampa ar skrandžio ligos.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, kad valgant ir užsigeriant atsiskiedžia skrandžio sultys, tokių duomenų nėra“, – sako Šiaulių dietologė.

Kiek laiko po valgio patariama nevartoti skysčių?

Dietologų teigimu, pavalgius, kurį laiką reikėtų pavirškinti maistą nuo 15 iki 60 min., o tik tada vartoti skysčius.

„Duomenų yra labai skirtingų, bet aš rekomenduoju po valgio palaukti bent jau 30 min“, – sako dietologė K. Kurganovienė.

Skysčiai keičia skrandžio turinio kiekį ir konsistenciją – išgėrus vandens po valgio, tikėtina, kad jis neskiedžia maisto ir greitai palieka skrandį, sako Panevėžio dietologė V. Vilemienė.

Ar tai, kaip vaikai vartos skysčius, turi įtakos jų mitybai?

„Jei valgio metu vaikas tikrai nori gerti, jis pasirinks vandenį. Jei valgio metu jis paprašys sulčių, ar kitų saldžių gėrimų, tai reikėtų drausti“, – sako Kauno klinikų dietologė A. Žvirblienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Žiedūnė Juškytė
(10)
(8)
(2)

Komentarai ()