20 įsimintiniausių iškiliausio mūsų laikų astrofiziko ir kosmologo Stepheno Hawkingo citatų (Video)  (2)

Antradienio rytą pasaulis išgirdo liūdną naujieną – mirė iškilus mokslininkas, vienas pasaulyje žinomiausių astrofizikų ir kosmologų Stephenas Hawkingas. Britas, daugiau nei 50 metų praleidęs neįgaliojo vežimėlyje, išlaikė itin aštrų ir žingeidų protą, visą šį laiką domėjosi Visata, jos kilme ir veikimo principu – bet nepaisant šių sudėtingų temų, yra pasisakęs ir dauguma kitų svarbių klausimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pateikiame 20 įdomiausių ir įsimintiniausių šio mokslininko citatų.

1. Mano tikslas yra labai paprastas: iki galo suprasti Visatą. Suprasti, kodėl ji yra tokia, kokia yra ir kodėl ji išvis egzistuoja.

2. Protas – tai sugebėjimas prisitaikyti prie pokyčių.

3. Žiūrėk į žvaigždes, o ne į savo kojas. Bandyk suprasti to, ką pamatai, prasmę – ir domėkis tuo, kas leidžia Visatai egzistuoti. Būk smalsus.

4. Nors fizika ir matematika gali papasakoti mums apie tai, kaip prasidėjo Visata, šie mokslai ne itin naudingi tada, kai reikia nuspėti žmonių elgesį – nes čia reikia spręsti pernelyg daug lygčių. Ir čia aš ne geresnis už kitus – ypač, kai reikia nuspėti moteris.

5. Manau, gyvybė Visatoje yra gana dažna, bet protaujanti gyvybė – gerokai retesnis atvejis. Kai kas sako, kad kada nors tokia gali atsirasti ir Žemėje.

6. Mano patarimas neįgaliems žmonėms – susitelkite į tuos dalykus, kurių gerą atlikimą neriboja jūsų negalia – ir nesigailėkite tų dalykų, kuriems negalia sutrukdė. Jei esate neįgalūs fiziškai, bent nebūkite neįgalūs dvasioje.

7. Jei mus aplankys ateiviai, rezultatas bus panašus kaip tada, kai Kolumbas išsilaipino Amerikoje. Vietiniams tai nesibaigė gerai.

8. Mes esame tik pažangios beždžionės nedidelėje planetoje prie vidutinės žvaigždės. Bet mes galime suprasti Visatą. Ir tai daro mus ypatingais.

9. Dievas gali egzistuoti, bet mokslas gali paaiškinti visatą be poreikio Kūrėjui.

10. Prieš keletą metų Monzo miesto Italijoje taryba uždraudė laikyti auksines žuveles burbulo formos akvariumuose – nes jų teigimu, tai yra žiaurus elgesys, nes iš tokio akvariumo vidaus žuvelės mato tik iškreiptą realybės vaizdą. Bet iš kur mes žinome, kad būtent mes matome tikrąją, neiškeiptą realybės vaizdą?

11. Mano mokykloje patys protingiausi berniukai domėjosi matematika ir fizika, ne tokie protingi – fizika ir chemija, o mažiausiai gudrūs – biologija. Mano tėvas vertė mane domėtis chemija, nes manė, kad ateityje matematiko specialybei nebus jokių darbų.

Humoro kupinas interviu su Stephenu Hawkingu

12. Aš tiesiog esu suaugęs vaikas. Aš vis uždavinėju klausimus „kai“ ir „kodėl“. Ir dažniausiai randu atsakymus į juos.

13. Pastebėjau, kad net ir tie žmonės, kurie sako, kad viskas pasaulyje yra nulemta iš anksto, todėl negalime nieko pakeisti, prieš eidami per gatvę vis tiek kažkodėl apsidairo į abi puses.

14. Aš traktuoju smegenis kaip kompiuterį, kuris nustoja veikti, kai sugenda kitos kompiuterio dalys. Nėra jokio kompiuterių rojaus ar kompiuterių gyvenimo po mirties; tai yra pasaka žmonėms, kurie bijo tamsos.

15. Egzistuoja realus pavojus, kad kompiuteriai sukurs protą ir nugalės mus. Todėl mums reikia skubiai sukurti tiesioginį smegenų ir kompiuterio ryšį – kad kompiuteriai papildytų žmogaus protą, o ne stotų prieš jį.

16. Mano matematiko smegenims atrodo, kad vien jau skaičiai rodo, jog galvoti apie ateivius yra visiškai racionalu. Tikrasis iššūkis yra išsiaiškinti, kaip tie ateiviai iš tiesų gali atrodyti.

17. Net jei nuspręsime, kad kelionės laiku yra neįmanomos, svarbu, kad suprastume, kodėl taip yra.

18. Manau, kompiuterinius virusus taip pat reikėtų laikyti gyvybės forma. Ir manau, tai kai ką pasako apie mus: vienintelė mūsų sukurta gyvybės forma kol kas yra vien destruktyvi. Mes sukūrėme gyvybę pagal savo pavyzdį.

19. Žmonės, besigiriantys savo intelekto koeficientu yra nevykėliai.

20. Gyvenimas būtų tragiškas – jei tik jis nebūtų toks juokingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(33)
(2)
(31)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: