210 moterų tyrimas parodė kuo skiriasi vyrų ir moterų smegenys  ()

Mokslininkai nustatė, jog moterys turi miegoti 20 min. daugiau už vyrus, kad jų organizmas tinkamai funkcionuotų, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo seno žinoma, kad jeigu norite būti sveiki, turite gerai išsimiegoti, bet tikriausiai ne visi žino, kad moterims miego reikia daugiau nei vyrams, sako prof. A. Unikauskas: „2016 m. kovą Lafboro universiteto Miego tyrimų centro tyrėjai tyrė  210 moterų. Nustatyta, jog moterys turi miegoti 20 min. daugiau už  vyrus, kad jų organizmas tinkamai funkcionuotų.“

Anot A. Unikausko, nustatyta, kad kuo daugiau dienos metu naudojamos smegenys, tuo daugiau joms reikia miego. „Moterų smegenys jungčių sąsajomis skiriasi nuo vyrų. Moterys sugeba vienu metu atlikti daug veiksmų, yra lankstesnės, labiau prisitaikančios prie aplinkybių, tad naudoja daugiau „dabarties režimu“ veikiančių smegenų nei vyrai“, – pastebi medikas.

Beje, priduria jis, ir vyrams, kurie dirba kompleksinius darbus, kuriuose reikia daryti daug sprendimų ir mąstyti įvairiomis skirtingomis kryptimis, taip pat reikia daugiau miego nei vidutiniam statistiniam vyrui.

„Vyrų smegenyse daugiau neuronų jungčių tarp pusrutulio priekio ir galinės dalies. Tokios smegenys gali lengviau sujungti suvokimą ir koordinuotus veiksmus, pagerina erdvinį matymą. O moterų smegenyse daugiau jungčių buvo tarp kairiojo ir dešiniojo pusrutulių, kas rodo geresnį ryšį tarp analitinės funkcijos ir intuicijos“, – aiškina A. Unikauskas.

Jo teigimu, patvirtinta, kad moterų smegenys pritaikytos globoti bei prižiūrėti vaikus net ir tada, kai moterys dirba kitus darbus: „Dabartinės moterys vienu metu atlieka daugiau skirtingų darbų. Šiuolaikinės mamos augina vaikus, prižiūri šeimą ir namus, bet kartu dažniausiai dar ir turi visavertę profesinę veiklą. Tam reikia daugiau energijos.“

Be to, pabrėžia A. Unikauskas, moterims miego reikia dėl kitokios hormonų pusiausvyros.

„Smarkūs hormonų lygio svyravimai, kuriuos moterys jaučia mėnesinio ciklo metu, ne tik  sukuria smegenų „operacinę sistemą“, kuri labai skiriasi nuo vyrų, bet ir reikalauja daug daugiau energijos. Vyrų hormoniniams ciklams energijos reikia mažiau“, – sako medikas.

Anot jo, miego apribojimas mūsų hormoninę ir neurologinę sveikatą veikia slopinamai: miego trūkumas kelia pavojų antinksčių funkcijai, slopina serotonino gamybą, didina streso hormonų gamybą ir sukelia daugiau smegenų triukšmo – nuolatinio galvojimo, ką reikia padaryti, ko nepadarėme, ir nuolatinio nerimo dėl daugybės dalykų.

„Moterims miego trūkumas yra tiesiogiai susijęs su daugybe psichologinių kančių ir stipriais pykčio, įtampos ir depresijos jausmais. Vyrams, kurie patiria tokį pat miego trūkumą, tai nesukelia tokių neigiamų jausmų pagausėjimo“, – teigia A. Unikauskas.

Jo žodžiais, moterims, kurios augina kūdikius, reikia dar daugiau laiko poilsiui nei anksčiau. Taip pat – dar daugiau šeimos narių ir visuomenės pagalbos: „Moterys, kurioms trūksta miego, yra linkusios į depresiją po gimdymo, svorio augimą ir ilgalaikius hormoninės ir neurologinės sveikatos sutrikimus.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()