Kokias ląsteles įmanoma pamatyti plika akimi? Pasirodo, pasistengę įžiūrėtumėte ir vieną žmogaus ląstelę  ()

Dar mokykloje išmokstame, kad ląstelės yra nepaprastai mažos. Gal dar pamenate dieną, kai biologijos pamokoje pirmą kartą pažvelgėte pro mikroskopą ir pamatėte kokio nors augalo ląsteles? Visgi, ne visos ląstelės yra tokios mažos, kad jų net įžiūrėti nebūtų įmanoma. Štai keli didelių ląstelių pavyzdžiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogaus kiaušialąstė

Žmogaus kūno ląstelės nėra labai didelės, jų beveik neįmanoma įžiūrėti plika akimi. Tačiau kiaušialąstę tikrai galima. Jos dydis siekia 0,1 mm - tai nedidelis taškas, bet jį pamatyti galima ir be mikroskopo.

Didžiulės bakterijos

Kai kurių bakterijų ląstelės yra gana didelės. Pavyzdžiui, Thiomargarita namibiensis ląstelių dydis gali siekti ir 0,75 mm. Šios bakterijos yra laikomomis didžiausiomis pagal svorį. Thiomargarita namibiensis aptinkamos tik prie Namibijos krantų. Kitos bakterijos, kuri anksčiau buvo laikoma didžiausia, Epulopiscium fishelsoni ląstelės dydis pasiekia pusę milimetro. Iš tikrųjų, Žemėje yra daug bakterijų, kurios gali būti matomos plika akimi ir beveik visos jos gyvena vandenynuose.

Didžiulės amebos

Ameba yra vienas iš tų organizmų, kuriuos mokytojai dažniausiai paminėdavo kalbėdami apie vienaląsčius. Amebos dažnai yra laikomos mikroorganizmais, tačiau kai kurios rūšys gali būti stebimos ir visai be mikroskopo. Pavyzdžiui, Gromia sphaerica, gyvenanti netoli Bahamų krantų, gali užaugti iki 3 cm skersmens. Dažniausiai šios amebos yra maždaug vynuogės dydžio.

Kalmarų neuronai

Kalmarai turi neįprastai dideles nervines ląsteles. Kai kurių neuritų skersmuo siekia 1 mm - tai yra pakankamai didelis dydis, kad jį būtų galima pamatyti plika akimi. Didelis kalmarų neuritai mokslui labai pasitarnavo - 5-ajame ir 6-ajame dešimtmečiuose mokslininkai būtent kalmarų neuronus naudojo įvairiems tyrimams, siekdami išsiaiškinti, kaip jais perduodami elektriniai signalai.

Paukščių kiaušiniai

Jūsų šaldytuve yra kelios didelės ląstelės, kurias sekmadienį išmargintas padėsite ant šventinio stalo. Tai - kiaušiniai. Stručio kiaušinis yra didžiausia ląstelė pasaulyje ir gali sverti apie 1,6 kg.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()