Verta prisiminti ir nuolatos tą daryti: kaip padidinti „meilės hormono“ oksitocino kiekį - galima išvengti vėžio ir daugybės kitų ligų  ()

Geri santykiai yra ne tik laimingos santuokos pagrindas, bet turi ir didelę įtaką sveikatai, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. O būdai, kaip gerinti santykius, nesudėtingi, teigia medikas, – dažnai užtenka nepamiršti apsikabinti ar tiesiog bučiuotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kartais kyla tokių santykių problemų, kad padidėja streso lygis, kyla didesnė lėtinių ligų rizika, įskaitant vėžį ir ankstyvą mirtį, LRT LAIDOJE „Klauskite daktaro“ sako A. Unikauskas. Nors, jo teigimu, būna, kad, norint išvengti problemų, tenka kreiptis į porų konsultantus, bet yra ir lengvų būdų, kurie, padėdami kurti santykius, saugo ir sveikatą.

Dažniau apsikabinkite

Apsikabinimai padidina „meilės hormono“ oksitocino kiekį ir padidina poros intymumą. Oksitocinas sumažina streso hormonų (daugiausia kortizolio) kiekį ir gali padėti sumažinti kraujospūdį. Oksitocinas susijęs ir su tuo, kad individai poroje gyvena ilgiau nei vieniši.

Visiškas kūno apkabinimas stimuliuoja nervų sistemą, kartu sumažina vienišumo jausmą, padeda kovoti su baime, didina savigarbą, silpnina įtampą, padeda išreikšti pagarbą vienas kitam.

Intymūs santykiai kartą per savaitę

Kaip dažnai susituokusios poros turi intymių santykių? Vienas tyrimas parodė, kad poros, kurios kartą per savaitę tai darė, buvo laimingesnės nei tos, kurios tai darė dažniau ar rečiau.

Nors dažnesnės sueitys nebuvo bloga lemiantis dalykas, tai papildomo laimės jausmo nepridėjo. Tyrėjai atskleidė, kad intymūs santykiai lemia didesnę poros laimę, nes tai skatina jausti pasitenkinimą santykiais.

Padarykite bučinius prioritetu

Po tam tikro laiko, praleisto kartu, poros ima rečiau bučiuotis. Visai be reikalo! Bučiavimasis skatina smegenis išlaisvinti chemines medžiagas, sukeliančias laimės jausmą, ir stiprina santykius.

Pavyzdžiui, mokslinis tyrimas parodė, kad poros, šešias savaites bučinius pavertę prioritetu, nurodė, kad jų streso lygis labai sumažėjo. Be to, galėjo pasigirti pagerėjusiais santykiais. Kitu tyrimu netgi nustatyta, kad vyrai, kurie aistringai pabučiuodavo žmoną prieš išvykdami į darbą, uždirbdavo daugiau pinigų.

Pripažinkite ir individualius, ir bendrus tikslus

Santuokoje jūs ir jūsų partneris esate toje plačioje komandoje, bet jūs vis dar esate individai. Kiekvienas turi savo norų ir poreikių. Taigi, turite susėsti ir išsiaiškinti, kaip kiekvienas iš jūsų gali palaikyti ir papildyti vienas kito gyvenimą kaip asmenys, kartu dirbdami, kartu siekdami bendrų tikslų.

Būkite atsargūs, naudodamiesi technologijomis

Technologijos sukelia daugybę problemų, kurios gali sugadinti net tvirtus santykius. Socialiniai tinklai įtraukia, atrodo, kad ten visada yra kažkas geresnio, tad gali kilti pagunda net flirtuoti su kitomis moterimis ar vyrais.

Paramą šiandien paprasčiau gauti iš žmonių socialinėje erdvėje nei iš savo partnerio. Be to, jūs net nepajaučiate, kaip telefonas ar kompiuteris jus įtraukia ir internete praleidžiate valandų valandas, o ne bendraujate su savo partneriu.

Galima naudoti technologijas ir išlaikyti laimingą santuoką, tačiau turėtų būti laikomasi ribų, todėl kiekvieną dieną paskirkite laiką, kai visi prietaisai turi būti išjungti ir laiką skirsite tik vienas kitam.  

Dalykitės buities darbais

Namų ūkio buities pasidalijimas taip pat verčia jausti vienas kitam pagarbą ir stiprina santykius. Nesistenkite visko atlikti už kitą, nes ilgainiui pradėsite jaustis išnaudojamas ar nepakankamai įvertintas, o jūsų partneris gali pradėti jaustis nereikalingas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()