Yra tikimybė, kad milžiniškas asteroidas Bennu Žemėje sukels tikrą apokalipsę: jau rengiamas planas, kaip to išvengti  (4)

Pragaištingas asteroidas, kurio skriejimo kursu remiantis, į Žemę turėtų rėžtis 2135 m., žadina baimes, kad žmonija gali būti bejėgė sustabdyti jį be naujų savigynos sistemų sukūrimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiulis kosminis akmuo, vadinamas Bennu, savo dydžiu prilygsta kaimui, o jo aukštis siekia Niujorko „Empire State Building“ dangoraižio aukštį (apie 381 m). Šiuo metu asteroidas skrieja orbitoje aplink Saulę daugiau nei 100 tūkst. km/val. greičiu už 8 mln. km nuo Žemės.

Egzistuoja viena iš 2700 tikimybė, kad jis į Žemę rėšis 2135 m. rugsėjo 21 d. ir savo poveikiu, kurio galia 23 kartus viršytų vandenilinės bombos sprogimo jėgą, nuo planetos paviršiaus nušluotų bet kokią gyvybės formą, skelbia Mirror.co.uk.

Šiandieninės technologijos gali būti nepakankamai modernios, kad sustabdytų šią grėsmę, visgi JAV kosmoso tyrėjai sukūrė kosminio erdvėlaivio koncepciją. Jis turėtų susprogdinti arba nukreipti pavojų keliantį asteroidą nuo pirminio jo skriejimo maršruto.

8,8 tonos erdvėlaivis „Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response (HAMMER)“ savo „smogtuvus“ nukreiptų į kosminę uolieną arba detonuotų branduolinį įrenginį.

Savo tyrime mokslininkai pasinaudojo Bennu, kuris yra 488 m pločio ir 79 mlrd. kg svorio, kaip pavyzdžiu siekdami išsiaiškinti, ko reikėtų norint išvengti tiesioginio jo smūgio.

NASA valdomas OSIRIS-REx jau rugpjūčio mėnesį turėtų pasiekti asteroidą, po to, 2023 m. rugsėjį, jis planuoja sugrįžti į Žemę su asteroido pavyzdžiais. Priklausomai nuo asteroido dydžio ir masės paaiškės, kiek laiko Žemėje esantys žmonės turės sureaguoti į šią grėsmę.

Kinetinio smogtuvo vaidmuo yra laikomas pirminiu pasirinkimu, tačiau, jeigu būtų turima labai nedaug laiko, tuomet siekiant išvengti katastrofos vienintelė galimybė gali būti būtent branduolinis sprogimas, skelbiama tyrime.

Vis dėlto nėra garantijos, kad kosminis erdvėlaivis, kuris gali kainuoti šimtus milijonų eurų, arba kita alternatyva, kada nors bus sukurta ir sugebės apsaugoti mūsų planetą nuo Bennu ar kokio kito kosminio objekto pavojaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(45)
(15)
(30)

Komentarai (4)