Europa keičiasi tiesiog akyse: paskelbė, kam atiteko pusė visų Europos investicijų į energetikos sektorių  (7)

Europa tvirtai laikosi savo nuostatų ir tai patvirtina naujausi duomenys: investicijos į vėjo energetiką ir toliau auga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2017 metais Europos vėjo energetikos pramonė iš viso investavo 51,2 mlrd. eurų, iš kurių 22,3 mlrd. eurų buvo nukreipti į naujų vėjo jėgainių statybas.

Europos vėjo energetikos prekybos organizacijos „WindEurope“ naujausiame leidinyje „Finansavimo ir investicijų tendencijos“ buvo analizuojami investicijų į vėjo energetiką duomenys. Ir kaip matyti iš žemiau pateikto paveikslo, didžiąją investicijų dalį sudarė naujų vėjo jėgainių parkų statybos.

„51,2 mlrd. eurų investicijų į vėjo energetiką yra pusė visų Europos investicijų į energetikos sektorių per 2017 metus.“, - sakė „WindEurope“ vyriausiasis analitikas Pierre‘ Tardieu‘as. „Ir tai užtikrino didesnius energijos pajėgumus, išleidžiant mažiau pinigų. Tą labiausiai lėmė padidėjusi aukcionų ir technologijų pažangos keliama konkurencija, dėl kurios sumažėjo tiekimo grandinės sąnaudos.“

Tardieu‘as pastebėjimas yra itin taiklus, kadangi investicijos į naujus projektus sumažėjo – nuo 28 mlrd. iki 22,3 mlrd. eurų. Tačiau svarbu į visą tai žiūrėti žinant bendrą kontekstą ir atsižvelgti į tai, kad investicijos naujus pajėgumus padidins 11,5 GW (2017 m.), o 2016 metais šis rodiklis buvo 10,3 GW. Tad iš principo su mažesniais kaštais yra sukuriama daugiau galios ir tokia tendencija matoma visame pasaulyje. Ir ne tik vėjo, bet ir saulės energetikos srityse.

Kiti svarbūs aspektai, kurie atspindi investicijų, nukreiptų į vėjo energetikos sektorių Europoje 2017 metais, apima padvigubėjusias investicijas į projektų įsigijimą: šioje srityje investicijos išaugo iki 9 mlrd. eurų. Kompanijų įsigijimai taip pat padidėjo dvigubai ir matyti, kad vėjo energetikos pramonė konsoliduojasi. Nuo 2016 metų buvusių 2,5 mlrd. eurų investicijų į įmonių įsigijimus, ši investicijų sritis iki 2017 metų paaugo iki 5,3 mlrd. eurų.

Bankai padidino iki 15,5 mlrd. eurų naują neapmokestinamą paskolą, kuri yra skirta naujų vėjo jėgainių statybai ir esamų jėgainių refinansavimui. O žaliosios obligacijos 2017 metais išaugo iki 17,5 mlrd. eurų ir tai yra didžiausia tokių obligacijų emisiją per pastaruosius penkerius metus.

Žvelgiant į priekį, „WindEurope“ tikisi, kad investicijų apimtys šiais metais ir toliau didės dėl besiplečiančios aukcionų sistemos visame Europos regione, jau nekalbant apie artėjančius galutinius investicinius sprendimus daugybei esamų projektų. Europa nestovi vietoje ir vien per pirmąjį šių metų ketvirtį jau investavo 3 mlrd. eurų į naujus vėjo energetikos projektus. Iš viso investicijos nukreiptos į 30 naujų vėjo jėgainių parkus, kurių bendra galia sieks 1,9 GW. Tad bendra tendencija yra itin džiuginanti.

(32)
(0)
(32)

Komentarai (7)