Kartais pasitaiko ir netikėtų bei tikrai įdomių atradimų: surasta egzoplaneta, kuri sudomino daugybę pasaulio astrofizikų  ()

Nors šiuo metu žinome tūkstančius egzoplanetų, o naujos atrandamos kone kasdien, kartais pasitaiko ir netikėtų bei tikrai įdomių atradimų. Štai neseniai paskelbta apie gana netikėtai aptiktą planetą prie labai jaunos dvinarės žvaigždės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvaigždė Chameleono CS (CS Chameleoni) yra vos 2-3 milijonų metų amžiaus; ją vis dar juosia protoplanetinis diskas, kuriame greičiausiai formuojasi planetos.

Aptiktoji planeta yra keturis kartus toliau, nei disko kraštas, nuo žvaigždės nutolusi bent per 210 astronominių vienetų.

Atradimas buvo neplanuotas: mokslininkai tyrinėjo žvaigždę supantį diską, kai vienoje nuotraukoje pamatė blausų taškelį. Palyginę jį su 19 metų senumo nuotrauka nustatė, kad taškelis juda kartu su žvaigžde, vadinasi, priklauso tai pačiai sistemai.

Neaiški ir objekto masė – tai gali būti už Jupiterį kiek masyvesnė planeta arba rudoji nykštukė. Kaip bebūtų, tai yra viena jauniausių žinomų egzoplanetų – kol kas buvo žinoma tik viena panašaus amžiaus planeta, o kitos – bent 9 milijonų metų amžiaus. Taigi šis atradimas padės geriau suprasti planetų formavimosi ir sąveikos su protoplanetiniu disku procesą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()