Kosmose aptiktas nežemiškos kilmės lazerio spindulys - kaip jis susidarė ir ką tai reiškia?  ()

Kasdieniame gyvenime su lazeriais susiduriame gana dažnai: apšvietime, komunikacijose ir taip toliau. Kosmose kartais irgi susidaro natūralūs lazeriai – tarpžvaigždinės terpės sąlygos, kuriose sklindanti spinduliuotė yra gerokai sustiprinama.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar toks lazeris aptiktas ūke Menzel 3, susidariusiame aplink neseniai mirusią už Saulę truputį masyvesnę žvaigždę. Žvaigždė po savęs paliko baltąją nykštukę, o ją gaubia dujų apvalkalas, dėl istorinių priežasčių vadinamas planetiniu ūku.

Lazerio efektas aptiktas stebint neutralaus vandenilio emisijos linijas, kylančias vandeniliui rekombinuojant, t. y. protonui prisijungiant elektroną ir pavirstant neutraliu vandeniliu.

Lazerio egzistavimas reiškia, kad aplink baltąją nykštukę yra tankus dujų žiedas, kurį matome iš šono – tik tokiu būdu dujos gali pasiekti pakankamą tankį, kad sukurtų lazerį. Diskas protoplanetiniame ūke šiaip sau nesusiformuoja – dujos tiesiog sukristų į baltąją nykštukę. Greičiausiai nykštukė turi kompanionę, kurios gravitacija ištampė dujas ir leido joms nusėsti į apskritiminę orbitą.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(21)
(15)
(6)

Komentarai ()