NASA fotografu dirba jau beveik 30 metų ir tai pirmasis kartas kai raketa starto metu sudegina kamerą: išskirtiniai kadrai sudomino tūkstančius žmonių  ()

„SpaceX“ raketos starto vaizdas yra užburiantis ir įkvepiantis reginys. Tačiau kai ta pati „SpaceX“ raketa bekildama padega žolę, o kilęs gaisras vėliau ištirpina NASA fotografo Billo Ingallso kamerą, rezultatas būna visai kitoks, rašo livescience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

B. Ingallso kamera pirmuoju asmeniu užfiksavo savo žūtį po „SpaceX Falcon 9“ starto, kuomet gegužės 22 d. iš Vanderbergo karinių oro pajėgų bazės į orbitą buvo iškelti du NASA palydovai ir penki komerciniai palydovai.

Kitą dieną po raketos starto fotografas socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino savo iškepusio fotoaparato nuotraukomis.

Vienoje nuotraukoje – „velionio“ fotoaparato užfiksuotas raketos startas, kitoje vaizdą apgadino dėl liepsnų tiesiai ant objektyvo besilydantis plastikas, o trečioje – pats susvilęs fotoaparatas. Nenuostabu, kad šiais vaizdais begalės žmonių pasidalino per „Twitter“ ir kitus socialinius tinklus.

Tačiau daugelis žmonių neteisingai manė, kad B. Ingallsas yra nevykęs mėgėjas, kuris, kaip mitologinis Ikaras nusvilo dėl to, kad bandė pastatyti kamerą pernelyg arti raketos.

Iš tiesų kamera buvo pastatyta už 400 metrų nuo pakilimo aikštelės, už apsauginio perimetro ribų. Kamerą sudegino ne tiesioginė „Falcon 9“ raketinių variklių skleidžiama kaitra, o šių variklių sukeltas žolynų gaisras. Bet smagu tai, kad fotoaparato atminties kortelė gaisro metu išliko ir iš jos pavyko ištraukti trumpą artėjančio gaisro filmuką.

 

„Turėjau šešis nuotoliniu būdu valdomus fotoaparatus, du už saugos perimetro ribų ir keturis perimetro viduje. Deja, starto metu prasidėjo žolynų gaisras, supleškinęs vieną iš kamerų, buvusių už perimetro“, – pasakojo NASA fotografas. Įdomu tai, kad sudegusioji kamera buvo toliausiai nuo pakilimo aikštelės iš visų šešių, kurias tą dieną naudojo B. Ingallsas.

„Kai ugnis pasiekė kamerą, ji buvo greitai suniokota. Korpusas pradėjo lydytis. Kai B. Ingallsas grįžo prie kameros, jį pasitiko ugniagesiai. Supratęs, kad kamera sunaikinta, B. Ingalsas atidarė jos korpusą norėdamas patikrinti, ar kas nors liko iš jos atminties kortelės. Liko, todėl šiandien galime matyti, kaip ugnis artinosi prie kameros“, – rašė NASA atstovai.

B. Ingallsas NASA fotografu dirba jau beveik 30 metų. Jis sakė, kad tai buvo pirma jo karjeroje raketos starto metu sudeginta kamera.

NASA atstovai informavo, kad „skrebutis“ (B. Ingallsas pats sudegusią kamerą pavadino „toasty“) po kurio laiko taps eksponatu agentūros pagrindinėje būstinėje Vašingtone.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()