Nauji tyrimai rodo, kad 10 kilometrų virš Žemės yra tiek gyvybės, kiek atitiktų 25 milijonus žmonių  ()

Žemės stratosferoje yra pilna gyvybės. Nepaisant to, kad ten – 10 kilometrų ir didesniame aukštyje – yra labai šalta, žemas slėgis ir mažai vandens, aptinkamos vis naujos mikroorganizmų rūšys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vertinama, kad kasmet į stratosferą patenka apie sekstilijoną (1021) gyvų organizmų ląstelių. Palyginimui žmogaus organizme yra apie 40 trilijonų ląstelių, taigi šis ląstelių skaičius atitinka maždaug 25 milijonus žmonių.

Aptikti ir tyrinėti šią gyvybę yra sudėtinga, tačiau labai svarbu, norint suprasti daugiau apie gyvybę Žemėje ir apie gyvybės potencialą kitose planetose. Taip teigiama naujame apžvalginiame straipsnyje, kuriame aptariama dabartinių tyrimų būklė.

Stratosferinės gyvybės tyrimai mums padės suprasti, kokias ekstremalias sąlygas gali pakelti žemiški mikroorganizmai, kokiomis sąlygomis jie gali išgyventi, o kokiomis – ir daugintis. Tai, savo ruožtu, padės įvertinti, kokioje aplinkoje už Žemės ribų galėtų egzistuoti gyvybė – ir žemiška, ir ne tik.

Šios žinios svarbios dėl trijų priežasčių. Visų pirma, jos padės ieškant gyvybės už Žemės ribų. Antra, jos leis pagerinti dabartinę erdvėlaivių sterilizavimo praktiką, siekiant išvengti kitų dangaus kūnų užteršimo žemiška gyvybe. Ir trečia, jos leis identifikuoti mikroorganizmus, kuriuos bus galima pasiimti į kolonijas kituose dangaus kūnuose.

Straipsnis publikuotas Current Opinion in Microbiology.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()