„Tesla“ pradės milžinišką projektą, kuris iš esmės gali pakeisti dabartinį energetikos supratimą: visiškas iškastinio kuro pakeitimas atsinaujinančia energija  (4)

Pietų Australijos vyriausybė po kovo mėn. įvykusių rinkimų pasikeitė ir ji paskelbė, kad persvarstys ankstesnės valdžios susitarimą su „Tesla“, kuri pagal planą turėjo įdiegti saulės elementus ant 1100 namų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mintis buvo tokia – sukurti tai, kas būtų vadinama didžiausia pasaulyje virtualia jėgaine. Pirmasis šio projekto susitarimas buvo vasario mėn., kai tarp „Tesla“ ir tuomet P. Australijoje vadovavusios Darbo partijos buvo rastas bendras sprendimas.

Tačiau Liberalų partijos pirmininkas Steven‘as Marshall‘as buvo išrinktas P. Australijos premjeru ir buvo neaišku ar naujoji vyriausybė šį sprendimą gerbs ar papildomai išplės su jų partijos pasiūlytų planu, kurio mintis yra subsidijuoti baterijas 40 000 namų ir taip paskatinti atsinaujinančią energetiką tiems žmonėms, kurios jie patys sau negali leisti.

Gera naujiena yra ta, kad naujoji valdžia nusprendė, kad reikia įgyvendinti abu projektus. „Tesla“ planas yra finansuojamas 2 milijonų dolerių dotacija ir 30 mln. JAV dolerių paskola iš Atsinaujinančių technologijų fondo („Renewable Technology Fund“). Taip siekiama pagreitinti procesą ir pasiekti 50 000 namų, kuriuose būtų įrengta „Tesla“ sistema.

O pagal Liberalų partijos pasiūlytą 100 milijonų dolerių programos planą, kuris vidutiniam namų ūkiui kompensuotų būsimas apie 2500 JAV dolerių kainuosiančias įrengimo išlaidas, reikštų, kad Pietų Australija per kelis ateinančius metus gali turėti apie 90 tūkstančių namų, kurie būtų aprūpinti saulės energija.

Jei viskas vyks kaip planuojama, Pietų Australija gali tapti pasauliniu lyderiu. Tai taip pat taptų įrodymu, kad atsinaujinanti energija gali pakeisti iškastinį kurą, o decentralizuotos „virtualios“ jėgainės tapti naująja energetinės infrastruktūros rūšimi, kuri pastaruoju metu įgauna vis didesnį populiarumą.

Šiuo metu praktiškai visą mums reikalingą energiją jėgainės gamina realiu laiku, bet negali jos sukaupti vėliasniam laikui. Įgyvendinus planą, kiekvienas namas taptų savotiška jėgaine aprūpinta saulės elementais ir baterijomis. Toks tinklas galėtų patenkinti vietinės bendruomenės energetinius poreikius ir nesukeltų papildomo energijos poreikio iš vietinių elektrinių. Jau nekalbant apie tai, kad tokia sistema būtų ekologiška ir nesukurtų šiltnamio reiškinį sukeliančių dujų, žinoma, išskyrus tuo atveju, kai buvo gaminami saulės elementai.

„Powerwall“ baterijų tinklas padėtų bendruomenėms turėti elektros energiją net tais momentais, kai būtų debesuotas oras ir saulės energijos pritrūktų. Tokiu atveju energija būtų paskirstoma iš vieno namo į kitą, tai yra iš to namo, kuriame gaminama elektra į tą, kuriame jos trūksta ir pasikeitus sąlygoms atvirkščiai.

Dar teks nemažai nuveikti kol Pietų Australija pradės naudoti tik saulės elementų ir baterijų sistemą, bet subsidijos žemą elektros kainą užtikrinančios atsinaujinančios energetikos plėtojimui yra geras ženklas, kad ateityje ir toliau bus vystomos švarios technologijos.

(41)
(1)
(40)

Komentarai (4)