Dvi naujienos apie komercinius kosmoso tyrimus - žmonija sugrįžta į Mėnulį, bet Tarptautinės Kosminės Stoties ateities perspektyvos liūdnėja  ()

Praėjusią savaitę paskelbtos dvi šiek tiek prieštaringos naujienos, susijusios su komerciniais projektais kosmose. Viena iš jų - optimistiška, o kita yra liūdną žadanti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoji – optimistiška: NASA paskelbė jau šių metų pabaigoje pradėsianti daryti užsakymus komerciniams skrydžiams į Mėnulį. Agentūros atstovų teigimu, šiuo metu įvairios bendrovės jau turi technologiją, leisiančią joms į Mėnulį skraidinti įvairius nedidelius, 500-1000 kg masės, aparatus, o NASA norėtų tuo pasinaudoti ir į tuos aparatus įdėti tyrimų instrumentų.

Dalis šių kompanijų dar neseniai dalyvavo Google Lunar X prizo varžybose ir dabar ieško, kaip panaudoti paruoštus prietaisus bei įgytus įgūdžius. Taigi NASA ir komercinių partnerių bendradarbiavimas turėtų keltis į dar vieną sritį, kas nuteikia tikrai teigiamai.

Tuo tarpu ekonominėje galimybių ataskaitoje, praeitą savaitę pateiktoje JAV Atstovų rūmams, teigiama, kad mažai tikėtina, jog iki 2025 metų komercinės kosminės stotys galėtų tapti pelningomis. Būtent tais metais turėtų baigtis Tarptautinės kosminės stoties (TKS) veikla, o NASA svarstė idėją stotį perduoti kokiai nors kompanijai, kuri galėtų ją naudoti savo reikmėms – galbūt plėtoti technologijas, galbūt pritaikyti kosmoso turizmui.

Ataskaitoje teigiama, kad trys geriausi būdai išnaudoti kosmines stotis komerciškai – gaminti egzotiškas šviesolaidžių atmainas, statyti erdvėlaivius ir kosminius zondus bei priimti žmones, ar tai būtų astronautai, ar turistai. Visgi nei vienas iš šių planų nėra labai perspektyvus, bent jau per artimiausius septynerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()