Kodėl vyrų nosys didesnės nei moterų? Ir kodėl mūsų protėvių nosys buvo dar didesnės nei šiuolaikinių vyrų?  ()

Daugelis vyrų turi didesnes nosis nei daugelis moterų. Taip, ir vyrų galvos yra didesnės, tačiau proporcija yra vis tiek šiek tiek keista - vyrų nosys yra proporcingai didesnės. Kodėl taip yra? Kam mums tokios nosys?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslas teigia, kad vyrų nosys ilgesnės ir stambesnės nei moterų. Taip yra dėl to, kad vyrams labiau išsivystę nosies raumenys. Vyrai gyvena aktyvesnį gyvenimą, turi didesnę kūno masę, vadinasi, jiems reikia daugiau deguonies.

Įdomu, kad šiuolaikinių žmonių nosys daug mažesnės nei mūsų tolimų protėvių, įskaitant neandertaliečius, pačius artimiausius šiuolaikinio žmogaus giminaičius, rašo livescience.com.

Mokslininkai iškėlė prielaidą, kad nosies dydis tiesiogiai susijęs su deguonies kiekiu, būtinu, kad organizmas galėtų normaliai funkcionuoti. Kadangi senovės žmonių griaučiai liudija, jog jie turėjo gerokai didesnę kūno masę, prielaidą galima laikyti teisinga.

Ir visgi kai kurie specialistai su tuo nesutinka. Jie mano, kad iki paauglystės amžiaus vyriškos ir moteriškos nosys savo dydžiu praktiškai nesiskiria. Vyriškos nosys pradeda didėti lytinio brendimo metu, o tai sutampa su intensyvesniu deguonies vartojimu, susijusiu su padidėjusiu fiziniu aktyvumu. Vidutiniškai vyro nosis tampa 10 proc. didesne už moterišką.

Išanalizavę duomenis, tyrinėtojai padarė išvadą, kad nosies evoliucija baigsis tuo, jog mūsų palikuonims jos bus dar mažesnės.

Šiuolaikiniai žmonės, skirtingai nei neandertaliečiai, neklajoja, nemedžioja, jiems nereikia gelbėtis nuo plėšrūnų, mes gyvename ne tokį aktyvų gyvenimą, vadinasi, vartojame mažiau deguonies ir turime mažesnes nosis. Mokslininkai padarė išvadą, kad vis mažėjant žmonių fiziniam aktyvumui ir kūno masei, ateityje nosys smarkiai sumažės. Tačiau ir tada vyriškos nosys bus šiek tiek didesnės už moteriškas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()