Ypač naudingas ir žmogui reikalingas mineralas, apie kurį žino tik nedaugelis, o trūkumo simptomus pastebi vienetai  ()

Galbūt apie tai nesusimąstėte, tačiau priežastis, kodėl jums norisi saldumynų, esate pavargę ar sulėtėjusi jūsų medžiagų apykaita, gali būti chromo trūkumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Chromas yra vienas iš mineralų, ypač naudingų ir reikalingų žmogui, tačiau apie jį žino nedaugelis. Ką ir kodėl reikėtų žinoti, atskleidžia gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit.

Kaip žinoti, jog trūksta chromo?

„Chromas yra mineralas, kuris padeda palaikyti cukraus, kitaip žinomo kaip gliukozė, kiekį kraujyje. Jis reikalingas tam, jog vyktų normali angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaita“, – sako dr. R. Petereit.

– Dėl nesubalansuotos mitybos, kraujyje svyruoja cukraus kiekis, todėl gali pasireikšti chromo trūkumas.“

Subalansuota mityba yra pirmas ir svarbiausias būdas gauti visų reikalingų maistinių medžiagų, tarp jų ir chromo.

Pastebėti, jog jums trūksta chromo yra gana sunku, kadangi nėra itin aiškių, pastebimų to požymių. Anot dietologės, vienas iš ryškiausių simptomų – potraukis saldumynams. Kitas požymis yra nuolatinis nuovargis. Tiesa, šie simptomai nėra specifiniai ir pritaikomi ne tik chromo trūkumui, todėl būtina gydytojo konsultacija.

„Specialių tyrimų, kurie nustatytų chromo kiekį organizme, nėra. Pats paprasčiausias metodas yra sekti savo mitybą. Pabandykite rašytis ir stebėti arba fotografuoti, ką valgote. Stebėkite, kiek kartų per dieną valgote, kokie produktai vyrauja jūsų racione“, – sako dr. R. Petereit. Toks stebėjimas gali parodyti ar blogos savijautos kaltininkas tikrai yra nesubalansuota mityba.

Kur chromo yra daugiausia?

Norint užtikrinti chromo gavimą su maistu, reikėtų vartoti produktus, kuriame gausu šio mikroelemento ir skaidulinių medžiagų. „Žmonės dažnai visiškai atsisako grūdinių produktų, nepaisant to, jog viso grūdo, turintys daugiau skaidulinių medžiagų, produktai yra labai naudingi“, – tikina dietologė.

Anot dr. R. Petereit, žmonėms, kurie nevartoja grūdinių produktų, itin trūksta skaidulų. Jų suaugęs žmogus su maistu turi gauti ne mažiau nei 32 g per dieną.

Daugiausia chromo yra grūdiniuose produktuose, ypač viso grūdo, tačiau jo gausu ir kituose produktuose, tokiuose kaip: avižiniai dribsniai, daržovės (ypač žalios spalvos: šparagai, brokoliai ir pan.), jautiena, vaisiai (ypač slyvos, bananai, obuoliai), bulvės, prieskoniai (ypač česnakai, bazilikai), riešutai.

Svarbu atsižvelgti, ar produktai turi daug skaidulinių medžiagų, kadangi tuomet jie turės ir daug chromo. Vaisių ir daržovių reikėtų suvalgyti bent dvi kumščio dydžio porcijas per dieną.

„Jeigu maitinatės sveikai ir subalansuotai, bet vis tiek jaučiate nuovargį, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju“, – pabrėžia dietologė.

Ką dar turite žinoti apie chromą?

Pasak dietologės, chromas yra reikalingas visų amžiaus grupių žmonėms. Moterims jo reikėtų gauti apie 25 µg, vyrams – 35 µg. Nėščiosioms ir maitinančioms moterims jo reikia šiek tiek daugiau, apie 45 µg. Jei mityba yra subalansuota, tokius chromo kiekius nesunku gauti kartu su maistu. Anot gydytojos, bijoti perdozuoti chromo neverta.

„Su maisto produktais chromo jūs tikrai neperdozuosite, kadangi žmogui reikalingi gana dideli jo kiekiai“, – nuramina dr. R. Petereit.

Gerai savijautai svarbu ir fizinis aktyvumas. „Suaugę ir paaugliai turėtų per dieną nueiti bent apie 10 tūkstančių žingsnių arba 7,5 km per dieną“, – rekomenduoja dietologė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Agnė Griciūtė
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()