Kodėl vitaminas C yra vadinamas askorbo rūgštimi?  ()

Vitaminas C, kuris yra labai reikalingas mūsų imunitetui, kažkodėl turi ir kitą pavadinimą - askorbo rūgštis. Ar kada susimąstėte, ką tai reiškia? Pasirodo, paaiškinimas yra labai paprastas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1519 m. portugalas Fernando Magellanes su 265 jūreiviais išplaukė į pirmąją kelionę aplink Žemės rutulį. Po trejų metų iš ekspedicijos grįžo tik 18 žmonių. Manoma, kad daugumą jų pražudė skorbutas – liga, kurią sukelia vitamino C trūkumas.

Po 200 metų britų laivyno gydytojas Jamesas Lindas, jūreiviams, sergantiems skorbutu, kaip vaistą paskyrė kasdien suvalgyti po du apelsinus ir citriną. Visi jie pasveiko, o citrinų sultis imta naudoti skorbuto profilaktikai.

Dar kartą vitamino C galia įsitikino ir keliautojas Jamesas Cookas, į vieną savo ekspedicijų išvykęs dviem laivais. Viename buvo daug vaisių, o kitame laive plaukiantys jūreiviai negalėjo mėgautis nei apelsinais, nei morkomis ar citrinomis. Būtent juos ir pražudė skorbutas.

Vėliau atrastam vitaminui C suteiktas cheminis pavadinimas askorbo rūgštis. Askorbo, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia „be skorbuto“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()