Kokios spalvos yra teniso kamuoliukai? Kad ir kokį atsakymą pasirinkote, bent pusė aplinkinių su jumis nesutiktų  (5)

Žolė yra žalia, kraujas yra raudonas, o popierius - baltas. Tai žino visi. Tačiau yra daiktų, kurių spalvą nusakyti yra gana sunku. Pavyzdžiui, kokios spalvos yra teniso kamuoliukai? Tikriausiai jums atsakymas yra aiškus, tačiau paklausinėkite ir savo draugų - statistiškai bent pusė jų turėtų su jumis nesutikti. Kodėl taip yra?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teniso kamuoliukai yra žali ar geltoni? Tikriausiai iki šio momento jums atsakymas buvo labai aiškus. Krepšinio kamuolį dažnai vadiname oranžiniu, beisbolo ir golfo kamuoliukai yra balti, o biliardo kamuoliukų spalva yra labai aiški. Tačiau teniso kamuoliukų spalva yra minima retai, nes jos niekas tiksliai nežino - kartais reikalavimai sako vieną, o akys rodo kitą. Jie geltoni ar žali? O gal žaliai geltoni?

Teniso kamuoliukai žaidimo metu skrieja labai greitai. Tam, kad jie būtų gerai matomi, jie turi pasižymėti ryškia spalva. Tinka raudona, galbūt mėlyna, tačiau profesionaliame sporte naudojami tik geltoni arba balti kamuoliukai - tai patvirtina ir Tarptautinės teniso federacijos taisyklės. Taigi, daugelis kamuoliukų yra geltoni, o visi likę - balti. Tačiau kai nekalbame apie profesionalų tenisą, kamuoliukai gali būti pačių įvairiausių spalvų - ir žalių kamuoliukų tikrai surastume. Žalia spalva nėra pati geriausia žaidžiant žoliniuose kortuose, kai tuo tarpu geltona tam puikiai tinka.

Kamuoliukai turi būti labai ryškūs, todėl pasirinkta neoninė geltona spalva. Geltona matomos šviesos spektre yra tarp žalios ir oranžinės. Taigi, geltona ir žalia yra labai artimos. Tiesą sakant, daugelis ekranų geltoną spalvą sukuria maišydami raudoną ir žalią. Norint parodyti ryškią geltoną spalvą, naudojama intensyvesnė žalia, todėl ekrane visi ryškūs, neoninę geltoną spalvą imituojantys atspalviai yra šiek tiek žalsvi. Tačiau teniso kamuoliukai žmonėms žali atrodo ir tiesiog laikant juos rankose, ne tik stebint varžybas televizoriaus ekrane.

Kadangi žalia ir geltona spalvų spektre yra taip arti viena kitos, matoma spalva gali priklausyti ir nuo apšvietimo. Teniso kamuoliukai atrodys kur kas labiau geltoni kambaryje apšviestame kaitrinėmis lemputėmis, ir žalesni po fluorescenciniu apšvietimu. Tačiau niekada negalima atmesti ir to, kad žmonės tiesiog spalvas mato skirtingai, tik vadina jas tais pačiais vardais. Akys pasižymi skirtingu jautrumu spalvoms - kai kurių žmonių akys žalią mato geriau nei jūsiškės. Tai negi nėra objektyvaus atsakymo?

Na, galima sakyti, kad yra. Tarptautinė teniso federacija teigia, kad pagal jos taisykles žaidžiama tik geltonais arba baltais kamuoliukais. Taigi, jei jūs manote, kad kamuoliukai yra žali, jūs mačo organizatorius kaltinate taisyklių pažeidimu. Juokas juokais, tačiau mokslininkai dar ilgai bandys išsiaiškinti spalvų matymo ir supratimo ryšius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(11)
(1)

Komentarai (5)