10 profesijų, kurioms jau daugiau nei 2000 metų - daugelis jų išliks ir dar kelis tūkstantmečius  (7)

Robotai keičia žmones darbo rinkoje. Jau kelis dešimtmečius robotai perima žmonių darbus įvairiose gamyklose, o tobulėjančios dirbtinio intelekto sistemos ruošia dar vieną profesijų nykimo bangą. Visgi, progresas ne visus darbus veikia vienodai. Štai 10 profesijų, kurioms jau gerokai daugiau nei 2000 metų, o ir artimiausiu metu jos neišnyks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Kepėjai

Profesionalūs kepėjai dirbo dar prieš 5000 metų - tuomet jie darbavosi Egipte. Duona, žinoma, yra senesnė, tačiau anksčiau žmonės ją kepdavosi patys. Kepėjo darbas dabar yra visiškai įprasta ir savotiškai garbinga profesija ir ji tikrai niekur artimiausiu metu neišnyks. Taip, didžiosios kepyklos yra vis labiau automatizuojamos, tačiau kepėjų pasaulyje tik daugėja. Populiarėja ir rankų darbo naminė duona, smulkesni kepiniai.

2. Siuvėjai

Kada paskutinį kartą nešėte drabužius pas siuvėją? Taisyti reikia visus geresnius marškinius, absoliučiai visus vyriškus kostiumus ir kelnes, tačiau dabar dauguma žmonių šiuos puošnius drabužius nešioja tokius, kokius parsinešė iš parduotuvės. Visgi, siuvėjo profesija, kurios istorija siekia ir Senovės Romos laikus, niekur nedingsta. Siuvėjų paslaugos siūlomos daugelyje prekybos centrų, didžiosiose drabužių parduotuvėse, o ir supratimas apie kostiumą tik gerėja - galbūt ateityje vyrai nustos nešioti per didelius švarkus ir juos dar naujus neš pas siuvėją.

3. Akmenskaldžiai

Akmenskaldžio profesija yra viena seniausių pasaulyje. Tik pažvelkite į visame pasaulyje pastatytas piramides ir išlikusių pastatų griuvėsius - jie visi pastatyti su akmenskaldžių pagalba. Šiais laikais turime gamyklose gaminamas plytas ir kitas medžiagas. Tačiau akmenskaldžiai ir toliau turi daug darbo dėl statomų paminklų, prabangių natūralaus akmens statinių antkapių ir kitų mažosios ir didžiosios architektūros objektų. Manote akmenskaldžius pakeis 3D spausdintuvai ir CNC staklės? Bent jau artimiausius kelis šimtmečius tikrai ne.

4. Kariai

Profesionalūs kariai egzistuoja bent 6000 metų - prieš tiek laiko jie užfiksuoti Šumerų civilizacijoje. Dabar manoma, kad karius pakeis autonominiai robotai, tačiau bent jau artimiausiu metu taip neįvyks dėl technologinių ir moralinių apribojimų. Taip pat reikėtų nepamiršti, kad kariauja visi, nepriklausomai nuo valstybės turtų ir technologinio išsivystymo lygio. Todėl kariai niekur nedings dar daugelį amžių.

5. Prostitutės

Gali būti, kad tai - seniausia profesija. Senovės Romoje prostitutėmis dažnai būdavo paverčiamos vergės. Prostitutės minimos ir Biblijoje, ir kituose senuose tekstuose. Dabar vis dažniau kalbama apie sekso robotus, tačiau kažin, ar jie iš šios srities išstums žmones ir išspręs su prostitucija susijusias problemas. Tikėtina, kad ne, nes žmonėms reikia žmonių.

6. Aiškiaregiai

Manote, kad tai - kvaila profesija? Tikriausiai taip, tačiau jai - jau keli tūkstančiai metų. Įvairūs žiniuoniai, ekstrasensai, aiškiaregiai, raganiai, astrologai ir kiti išgalvotų burtų meistrai iki šiol yra labai populiarūs, nepaisant visos mums šiandien prieinamos informacijos. Kaip manote, kurie straipsniai naujienų portaluose visada lieka skaitomiausių viršūnėse? Taip, atspėjote - horoskopai. Taigi, šie žmonės darbo nepritrūks.

7. Teisėjai

Maždaug 1500 metų prieš mūsų erą Egipte pasirodė profesionalūs teisėjai. Iš karto pasirodė ir papirkinėjimas, kuris atvirai vyko ir viduramžiais. Teisėjai darbuosis dar bent kelis tūkstančius metų, jų pozicijos kol kas nėra judinamos dirbtinio intelekto sistemų.

8. Smuklininkai

Smuklininkas - tai žmogus, valdantis tam tikrą nekilnojamą turtą, kuriame gali apsistoti keliautojai. Anksčiau smuklininkais tapdavo ūkininkai, užeigų savininkai ir net vienuoliai. Vėliau šias funkcijas perėmė viešbučiai ir moteliai. Sunku pasakyti, kada visose panašiose apgyvendinimo įstaigose mus pasitiks robotai, bet tikrai dar ne greitai.

9. Staliai

Mediena visais laikais buvo viena svarbiausių medžiagų žmonijai. Profesionalūs staliai pradėjo dirbti dar senovės Egipte, o šiandien šios profesijos atstovų skaičiai - rekordiniai. Tai gali nuskambėti keistai, turint omenyje, kad vis daugiau baldų gaminama ne iš medienos masės. Bet medienos pramonei reikia specialistų, o turtingi žmonės ieško profesionalų, galinčių pagal užsakymą gaminti išskirtinius baldus ir apdailą.

10. Mėsininkai

Vos tik žmonės išmoko auginti gyvūnus, medžiotojų ir rinkėjų laikai baigėsi. Susikūrusios civilizacijos nebeleido visiems užsiimti žemės ūkiu, todėl atsirado mėsininko profesija. Miestiečiai iš šių žmonių pirko žalią ir druskoje džiovintą mėsą dar prieš mūsų erą. Žmonija tikrai mėsos neatsisakys ir ateityje, todėl mėsininkai gali būti ramūs dėl savo profesijos ateities.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(18)
(-6)

Komentarai (7)