Daugybei žmonių nesiseka atsikratyti žudančio įpročio - praktiški gydytojų patarimai, kaip galima lengviau mesti rūkyti  ()

„Nuo pirmadienio mesiu rūkyti“,- yra ištaręs bene kiekvienas rūkantysis. Rūkymas padaro daug žalos rūkančiajam, jo artimųjų ir šalia esančių žmonių sveikatai, yra ekonomiškai nenaudingas, bei socialiai apribojantis įprotis, tačiau jo atsikratyti ganėtinai sunku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Renata Žemaitienė pasakoja ko gali tikėtis metusieji rūkyti, taip pat kaip pagreitinti šį procesą, rašoma pranešime spaudai.

Kokios naudos gali tikėtis metusieji rūkyti?

1. Sveikatos pagerėjimo. „Įrodyta, kad metus rūkyti, jau pirmomis valandomis organizme įvyksta teigiami pokyčiai. Po 20 minučių, padažnėjęs širdies ritmas ir padidėjęs kraujospūdis, tampa normaliu. Po 12 valandų anglies dioksido kiekis kraujyje atitinka normalų kiekį. Jei nerūkote nuo 2 iki 12 savaičių, pagerėja kraujotaka, o plaučių funkcija atsistato. Ilgalaikėje perspektyvoje dingsta kosulys, dusulys, mažėja tikimybė susirgti plaučių vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis bei kitais susirgimais“,- teigia šemos gydytoja R. Žemaitienė.

2. Ekonominės. Metus rūkyti sumažės jūsų išlaidos. Sakysite nedaug? Tačiau suskaičiavus cigaretėms išleistus pinigus vienai dienai, mėnesiui, metams suma nustebins, o už ją galėsite įsigyti seniai planuotą, bet vis atidėliojamą pirkinį.

3. Socialinės. Gydytoja teigia, jog metus rūkyti jausitės mažiau izoliuoti – tai reiškia, kad galėsite lankytis įvairiose vietose ir nereikės vargti ieškant erdvių skirtų rūkantiesiems. Pagerės santykiai šeimoje, yra didesnė tikimybė, kad vaikai nepradės rūkyti ir bus linkę mesti, jei jie jau rūko.

Kaip padidinti pasitikėjimą savimi metant rūkyti?

„Kaip žinome, daugelis rūkančiųjų yra nors kartą bandę mesti rūkyti, tai reiškia, kad dauguma suvokia ir jaučia rūkymo žalą, tačiau puikiai žino, kad mesti rūkyti nėra taip paprasta. Kai kurių nemotyvuoja artimųjų palaikymo stoka, kiti, nepavykus nugalėti šios priklausomybės nenori pasijusti silpni“,- patirtimi dalinasi gydytoja.

Keli gydytojos patarimai, kurie padės pažvelgti į metimo rūkyti procesą kiek kitaip:

1. Išbūkite nerūkę 1 dieną, tuomet 2 dienas ir t. t.

2. Jei turite sėkmingai metusių rūkyti pažįstamų, atkreipkite dėmesį ir pasidomėkite, kokių priemonių ėmėsi jie patys. Galbūt, kai ką galėsite pritaikyti savo kasdienėje veikloje ir tai padės jums suformuoti įpročius be cigarečių.

3. Net jei nepasiseka mesti iškarto, pažvelkite į tai kaip į mokymosi procesą. Kiekvieną kartą, jūs mokotės ir sužinote, kas jums netinka metant rūkyti. Bandykite tai daryti kitaip, kad kitą kartą pasisektų. Retas žmogus išsivaduoja nuo šios priklausomybės iš pirmo karto.

4. Metimas rūkyti daugumai asocijuojasi su baime, stresu ir nerimu. Tačiau pasak gydytojos, svarbiausia sulaukti draugų ir šeimos paramos, išlaikyti sveiką gyvenimo būdą, t. y. gerai maitintis ir sportuoti, stengsitis gerai išsimiegoti, atrasti, kad stresą, baimę ir nerimą jau suvaldėte. Metant rūkyti svarbu sudaryti ir laikytis plano Jūsų pirmas žingsnis metant rūkyti – sudaryti planą.

Štai keli pagrindiniai sėkmingo plano sudarymo elementai:

1. Suplanuokite metimo rūkyti datą. Svarbu, kad tai įvyktų kiek galima greičiau, kol turite įkvėpimo ir ryžto siekti tikslo. Kai kurie žmonės, gali priimti momentinį sprendimą - nerūkau nuo šiandien.

2. Pasakykite savo šeimos nariams, draugams ir bendradarbiams, kad metate rūkyti. Labai svarbu, kad apie jūsų tikslą žinotų tie žmonės, su kuriais dažnai bendraujate. Paprašykite jų palaikymo ir supratimo – atėjus silpnumo minutei, jie gali būti tie žmonės, kurie jums neįkyriai primins jūsų tikslą ir paskatins nepasiduoti pagundai. Gal būt, pranešdami apie savo sprendimą, įkvėpsite aplinkinius siekti to paties tikslo – žinojimas, kad esate ne vieni bandantys mesti rūkyti, suteiks daugiau pasitikėjimo savimi. Taip pat jei turite draugų ar šeimos narių, kurie rūko, paprašykite jų susilaikyti nuo rūkymo kai esate šalia.

3. Numatykite galimus iššūkius ir sunkumus. Svarbu žinoti, kad pirmąsias kelias dienas ir savaites bus sunkiausia dėl galimų nikotino abstinencijos simptomų ir keičiamų įpročių.

4. Pasirūpinkite, kad šalia nebūtų tabako gaminių. Svarbiausia, kad jus supančioje aplinkoje, būtų kuo mažiau užuominų apie rūkymą, nebūtų lengvai pasiekiamų tabako gaminių. Jei taip jau nutiko, kad gyvenate tarp rūkančių asmenų, paprašykite jų nerūkyti namuose, automobilyje, t. y. tose vietose kur yra jūsų bendros erdvės, kad išvengtumėte pasyvaus rūkymo ir pagundų.

Jei Jums reikia pagalbos metant rūkyti visada galite kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(6)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: