7 dažnai ignoruojami požymiai, kad streikuoja jūsų inkstai - ar jums būna šalta, kai aplinkiniai tuo nesiskundžia?  ()

Sergant kai kuriomis inkstų ligomis gali nepasireikšti jokie simptomai. Todėl jos gali būti aptinkamos per vėlai ar net tapti chroniškomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvairūs su inkstais susiję negalavimai gali paveikti net iki 14 proc. suaugusių žmonių ir sukelti sunkias komplikacijas – širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus bei padidėjusį kaulų trapumą. Štai kodėl svarbu laiku atpažinti inkstų ligas. Šie septyni požymiai įspėja, kad su jūsų inkstais gali būti kažkas negerai. Atkreipkite į juos dėmesį:

1. Niežtinti ir išsausėjusi oda

Inkstai nuolat dirba dėl mūsų organizmo gerovės. Jie padeda pašalinti iš organizmo kenksmingas medžiagas, dalyvauja kraujo apytakos procese ir palaiko mineralų pusiausvyrą. O sausa ir niežtinti oda, hiperpigmentacija, įvairūs bėrimai ir gelsvokas odos atspalvis gali būti ženklas, kad jūsų inkstai blogai veikia. Visi šie nemalonūs simptomai atsiranda dėl fosforo, kuris nepašalinamas iš organizmo, pertekliaus arba dėl apsinuodijimo medžiagų apykaitos produktais.

2. Nemalonus burnos kvapas

Nemalonus burnos kvapas gali signalizuoti apie įvairius negalavimus. Vienas jų – šlapimo takų infekcija. Suprastėjus inkstų veiklai organizme kaupiasi atliekos, kurios patenka į virškinimo traktą ir burnoje sukelia metalinį poskonį, o kvėpuojant – amoniako kvapą.

3. Patinimai

Dėl inkstų atsiradusiems patinimams būdingi įdubimai. Jeigu paspausite ant patinimo, ten liks įdubimas, kuris išnyks po kelių sekundžių. Edemą, kurią nulėmė inkstų sutrikimai, gali lydėti ir mieguistumas, migrena, skausmas kauluose bei raumenyse. Gydytojai patinimą sieja su natrio jonų pertekliumi, dėl ko organizmui būna sunku pašalinti susikaupusius skysčius.

4. Tachikardija

Pernelyg didelis kalio kiekis, kurio sunegalavę inkstai negali pašalinti iš organizmo, neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą. Tai sukelia širdies ritmo sutrikimus, kas jau yra labai rimta.

5. Aukšta temperatūra ir nugaros skausmas

Aštrus nugaros skausmas ir pakilusi temperatūra, o taip pat dažnas noras šlapintis ar net pykinimas yra grėsmingi galimos inkstų infekcijos požymiai. Be to, moterims dėl jų urogenitalinės sistemos inkstų infekcijos gresia labiau, nei vyrams. Jeigu jums pasireiškė aukščiau išvardyti simptomai, nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

6. Šalčio pojūtis, kai aplinkiniams nešalta

Šalimas, nuovargis, dusulys, nemiga ir silpnumas yra anemijos požymiai, pažįstami daugeliui. Dėl inkstų sutrikimų sumažėja eritropoetino sintezė. Šis hormonas stimuliuoja ertirocitų (raudonųjų kraujo kūnelių) gamybą kaulų čiulpuose. Lėtinė anemija gali būti sutrikusios inkstų veiklos ženklas.

7. Aukštas arterinis kraujospūdis

Aukštas kraujo spaudimas neigiamai veikia inkstus. Šis sutrikimas veikia kraujagysles, dėl kurių gali kilti inkstų nepakankamumas. Kada kraujotaka yra intensyvesnė nei įprastai, kraujagyslės įsitempia ir dėl to nusilpsta. O inkstams tuo metu būna sunkiau pašalinti iš organizmo atliekas. Skysčių perteklius organizme padidina slėgį kraujagyslėse ir sustiprina problemą.

Kaip sužinoti, ar jūsų inkstams iškilo grėsmė?

Nefrologai nurodo šiuos inkstų ligų rizikos veiksnius:

  • jums diagnozuotas diabetas;
  • jūs turite problemų dėl kraujospūdžio;
  • jūs sergate širdies liga;
  • tarp jūsų giminaičių ir artimųjų yra nemažai sirgusių inkstų ir šlapimo takų ligomis;
  • jūs rūkote arba turite antsvorio;
  • jūs esate vyresni nei 60 metų.

Jei vienas ar daugiau punktų jums tinka, neturėtumėte ignoruoti straipsnyje išvardytų simptomų, o juos pastebėję kreiptis į specialistą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()