Pastatytas visame pasaulyje pats mažiausias namas ir tai jau rodo, kokia fantastiška ateitis laukia žmonijos  ()

Mažų namelių mada kažkuo yra visai žavinga. Žmonės kraustosi į itin mažo ploto būstus, dažnai įrengtus ant mobilių platformų. Tačiau jie turi vieną problemą - jie visi kažkokie dideli. Todėl mokslininkai nusprendė parodyti, kaip iš tikrųjų atrodo mažas namas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai šį tik per mikroskopą matomą namelį pastatė iš itin plonų silicio dioksido membranos lapelių. Kiekvienas lapelis buvo apkarpytas, buvo išpjauti langai, durys. Mažytis namelis netgi turi kaminą. Tačiau sunkiausias darbas buvo visas dalis sujungti į vieną - tam, aišku, prireikė elektronų mikroskopo. Viduje tilptų tik pačios mažiausios rūšies amebos, nes namelio aukštis - 15 mikrometrų. Kitaip tariant, jis yra beveik 7 kartus mažesnis už milimetrą.

Įdomu tai, kad mažytė trobelė iš tikrųjų yra tuščiavidurė. Mokslininkai netgi pasistengė išlaikyti kaimiško stiliaus proporcijas. Tam tikra prasme, tai yra meno kūrinys, rekordinio mažumo namelis. Tačiau iš tikrųjų mokslininkai jį sukūrė norėdami pademonstruoti savo sugebėjimus, technologijas ir silicio dioksido membranų savybes.

Apie kokį praktinį panaudojimą galime kalbėti? Pats namelis, aišku, yra tik demonstracija, tačiau metodai naudoti jo kūrime gali pasitarnauti, pavyzdžiui, medicinoje. Mokslininkai teigia, kad tokiu būdu galima sukurti kai kuriuos elektronikos komponentus nanorobotams, kurie galėtų dirbti žmogaus kūne. Pavyzdžiui, taip pavyktų pagaminti specializuotos formos anteną ar kokį nors jutiklį. Nanorobotai galėtų ieškoti vėžinių ląstelių, diagnozuoti ligas ir siųsti informaciją į gydytojo kompiuterį.

Aišku, mes vis dar esame labai toli nuo šios technologijos įgyvendinimo. Kita vertus, tokie eksperimentai parodo, kad nanorobotai yra įmanoma realybė - juos galima kurti naudojant jau egzistuojančias šiuolaikines technologijas. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(5)
(19)

Komentarai ()