„Neįtikėtinas ir įspūdingas radinys“: Vokietijos didmiestyje archeologai aptiko autentišką senovės Romos palikimą  ()

Žemėje po Kelnu (Vokietija) guli tikra bibliofilo svajonė: senovinė Romos biblioteka, kurioje kadaise buvo saugoma iki 20 000 ritinių dokumentų. Turint omenyje, kad Kelnas yra viena seniausių Vokietijos miestų, įkurtas apie 50-aisiais mūsų eros metais, nieko nuostabaus, kad jame aptinkama statinių iš senovės Romos laikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau archeologai pastato paskirties neišsiaiškino tol, kol neaptiko paslaptingų ertmių, kurių matmenys yra daugmaž 80x50 cm.

„Nišos sienoje buvo tarsi indauja dokumentų ritiniams, – leidiniui „The Guardian“ sakė Kelno Romėnų-germanų muziejaus archeologas Dirkas Schmitzas. – Tai gana įprastas dalykas bibliotekose, tokias pačias galima pamatyti ir Efese, Turkijoje“.

Ir jei kas paklaustų, kiek dokumentų buvo saugoma šioje bibliotekoje – būtų visai sąžininga sakyti, kad skaičius „buvo pakankamai didelis – galbūt 20 000”, sako D. Schmitzas. Tiesa, jis teigia, kad naujai rastoji biblioteka yra kiek mažesnė, nei Kelso biblioteka Efese, pastatyta 117-aisiais mūsų eros metais. Bet pasak mokslininko – vis tiek, šis atradimas „yra neįtikėtinas – įspūdingas radinys“.

„Mažų mažiausiai, čia yra seniausia biblioteka Vokietijoje – o galbūt ir visų ir šiaurės vakarų Romos provincijų teritorijose, – teigia mokslininkas. – Turbūt yra daug romėnų miestelių, turinčių bibliotekas, bet jie dar neatkasti. Ir jei būtume atkasę tik pamatus, nebūtume supratę, jog tai – biblioteka. Supratome todėl, kad buvo išlikusios turėjo sienas, o šiose – nišos“.

D. Schmitzas taip pat mano, kad senovės romėnai pastatui išrinko puikia vietą.

„Biblioteka yra Kelno centre, turgavietėje arba forume: viešoje erdvėje miesto centre, – sako archeologas. – Ji pastatyta iš labai atsparių medžiagų, ir tokie pastatai, kadangi buvo tokie dideli, buvo vieši.“

Geriausiais savo laikais biblioteka greičiausiai turėjo du aukštus, o plotas buvo 20x9 metrų. Kelno istorinės paveldosaugos darbuotojas Marcus Trieras pasakoja, kad vėliau atsirado ir priestatas. Pasak D.Schmitzo, tai greičiausiai tai buvo nedidelė koplyčia, kurioje stovėjo deivės Minervos – kuri romėnams atitiko graikų deivę Atėnę – skulptūra.

Senovinės bibliotekos liekanos bus integruotos į naujai statomą bažnytinės bendruomenės centrą, ir taip taps prieinamos tiek lankytojams, tiek ateities archeologams, rašo „Deutsche Welle“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()