Kraupusis kainoraštis - kiek kainuoja jūsų organai?  (3)

Turbūt ne kartą girdėjote juokelius apie tai, kad kas nors pritrūkęs pinigų parduos inkstą ar kokią kitą kūno dalį. Juokelis nuvalkiotas, bet kas liūdniau – atsiradęs iš realių faktų (kad ir kaip neįtikėtinai tai skambėtų ar kokie reti tokie atvejai atrodytų).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Organų transplantacija turi ganėtinai gilias šaknis, ir jos realios (o ne mitinės) ištakos siekia antrąjį mūsų eros amžių, kai Indijos chirurgas Sushruta, liudininkų teigimu, padarė tai, kas šiais laikais vadinama rinoplastika – t. y. plastinę ar rekonstrukcinę nosies transplantaciją. Pirma moderni transplantacija, kurios metu buvo persodinta skydliaukė, buvo atlikta 1883 – ją atliko šveicarų chirurgas ir Nobelio premijos laureatas Theodoras Kocheris.

Organų transplantacija, žinoma, atliekama ne dėl paciento įgeidžio, bet kai nebelieka gydymo alternatyvų – nes rizikinga yra ne tik pati operacija, bet ir visas pooperacinis periodas, kai egzistuoja grėsmė, kad organizmas atmes transplantą. 2011 m. organų persodinimo JAV laukė 90 000 žmonių, ir jų laukimo laikas buvo vidutiniškai treji su puse metų.

Statistika skelbia, kad per dieną tokių laukiančių mirdavo 18. Ilgą laiką prekyba žmogaus organais buvo nelegali visame pasaulyje, išskyrus Iraną. Tačiau padėtis keičiasi – štai Australija ir Singapūras gyviems organų donorams įteisino kompensaciją už paaukotą organą.

Raudonoji rinka

Remiantis 2011 m. „The Economist“ laikraščiu, legalioje Irano rinkoje inksto kaina tuo metu siekė nuo 2000 iki 4000 JAV dolerių. Tu tarpu pasak „CBS News“, juodojoje pasalinėje rinkoje inksto kaina siekia nuo 160 000 JAV dolerių, kurių didžiąją dalį sau pasiima perpardavinėjantis asmuo, o dauguma donorų gauna vos 5000 dolerių – nepaisant to, kad nelegalios operacijos metu egzistuoja didelė rizika užsikrėsti hepatitu ar ŽIV.

Remiantis Pasaulinės Sveikatos Organizacijos (PSO) pranešimu, nelegalus organų pirkimas dažniausiai vyksta neturtingiausiose pasaulio šalyse. Skaičiuojama, kad nelegalios prekybos organais pelnas per metus visame pasaulyje siekia 0,6-1,2 mlrd. JAV dolerių.

Tarp šalių, kuriose perkami organai – tiek tokios mažiau turtingos šalys kaip Angola, Balkanų regionas, Kolumbija, Kosta Rika, Rytų Europa, Ekvadoras, Gruzija, Haitis, Indija, Peru, Rusija ar Pietų Afrika, bet ir tokios turtingos valstybės kaip Jungtinės Amerikos Valstijos ar Jungtinė Karalystė.

Kainos

Taigi, kokios vyrauja kainos? Tiksliai nurodyti sunku, nes įvairūs šaltiniai skelbia skirtingą informaciją, o be to ir kainos svyruoja, bet apibendrinus, galima tikėtis daugmaž tokių organų kainų (JAV doleriais):

Blužnis – 500

Inkstas – 160 000 – 200 000 (Kinijoje – 31 000, Indijoje – 7 500)

Kaulų čiulpai – 23 000 (už gramą)

Kelio sąnarys (su raiščiais) – 3000

Kepenys 157 000

Kiaušinėlis – 12 500

Kraujas – 350 (1 pinta)

Koronarinė arterija – 1 500

Oda – 10 (už kvadratinį colį)

Peties sąnarys – 500

Plautis – 135 000

Ragena – 24 000

Skrandis – 500

Sperma – 1000

Širdis: 120 000

Trumpoji žarna – 2 500

Parengta pagal “Business Insider”, Futurism.com, “Channel 5”, BBC, “The Guardian”, Ranker.com, npr.org, Wired.com ir kt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(19)
(16)
(3)

Komentarai (3)