Ką bemiegė naktis padaro su mūsų organizmu?  (1)

Kartais to išvengti yra tiesiog neįmanoma – kiekvienam pasitaiko gyvenimo tarpsnių, kai reikia nemiegoti visą naktį. Kad to stengtumėtės išvengti, Norvegijos mokslininkai nutarė, jog jūs turėtumėte žinoti, kaip tai kenkia jūsų organizmui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neurologai atidžiai stebėjo galimas pasekmes žmogaus sveikatai ir jų tyrimų rezultatai tikrai nedžiugina. Bandyme dalyvavo 21 sveikas ir jaunas vyras, kiekvienas iš jų atliko seriją DTI testų, kurie rodo, kad organizme vyksta vandens difuzija ir nervų sistema yra sveika.

Savanoriai turėjo nemiegoti 23 valandas. Tyrimo metu jiems buvo uždrausta vartoti alkoholį, kofeiną ir nikotiną, o prieš DTI skenavimą jie nieko negalėjo valgyti. 2015 m. ataskaita parodė reikšmingus pokyčius kai kuriose smegenų srityse po nakties be miego.

Nustatyta, kad „miego trūkumas buvo susijęs su plačiai paplitusia daline anizotropija.“ Kitaip tariant, ilgai nemiegant nutrūksta įvairios smegenų jungtys – susikaupti ir ką nors prisiminti po bemiegės naktis yra daug sunkiau. Pokyčiai buvo pastebėti praktiškai visose smegenų srityse.

Tiesa, išlieka neaišku, ar šie pokyčiai yra ilgalaikiai, ar jau pamiegojus kitą naktį, smegenų veikla vėl visiškai atsistato. Taip pat kyla klausimas, kiek kiti neigiami veiksniai prisideda prie neuronų audinių sudėties pokyčių.

„Jeigu mano hipotezė yra teisinga, vienos nakties miego trūkumo poveikis baltosios smegenų medžiagos mikrostruktūrai yra trumpalaikis ir smegenys vėl atsistato po vienos ar kelių naktų normalaus miego“, – pasakojo pagrindinis tyrimo autorius Tobjornas Elvashagenas.

„Tiesa, tuo pačiu manome, kad ilgalaikis miego nepakankamumas gali sukelti ir ilgalaikius smegenų struktūros pokyčius. Šią hipotezę dar bandysime patvirtinti.“

Buvo pastebėta ir tai, kad dviejų savanorių smegenys į miego trūkumą reagavo kiek kitaip, o tai rodo, kad galimai kai kurių mūsų organizmai yra geriau apsaugoti nuo miego trūkumo. Šis tyrimas yra ganėtinai nedidelis, todėl jo rezultatus reikėtų vertinti kiek atsargiau.

Papildomi tyrimai galimai bus tikslesni, nes mokslininkai atsižvelgs į savanorių veiklą, o rezultatai bus tikrinami dažniau. Jau senokai manyta, kad miego trūkumas kenkia mūsų smegenų veiklai, todėl šis tyrimas yra ypač svarbus. Jis taip pat patvirtina Italijoje atlikto tyrimo išvadas, kuriose buvo rašoma, kad dėl miego trūkumo smegenys pradeda tiesiogine prasme save valgyti.

Parengta pagal ScienceAlert

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai (1)