Ne tik dėl prastos higienos ir tonzilių akmenų - kas dar gali sukelti prastą burnos kvapą?  ()

Blogo kvapo iš burnos priežastis gali būti ne tik suvalgytas svogūnas ar česnakas, išgertas alkoholis, tonzilių akmenys, prasta higiena ar virškinimo sistemos ligos. Mokslininkai nurodo dar 6 galimas, mažiau žinomas šio nemalonaus reiškinio priežastis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Užkimšta nosis

Nuo lėtinės arba ūminės slogos užsikemša nosies ertmė. Tokiu atveju žmogus būna priverstas kvėpuoti per burną. Tada burnos ertmė išdžiūsta. Paprastai seilės nuplauna ligas sukeliančias bakterijas, kurios ir būna nemalonaus burnos kvapo priežastis. Seilės – natūralus antiseptikas, išsaugantis normalią burnos ertmės mikroflorą.

2. Per dažnas užkandžiavimas

Įvairūs saldumynai, sūrūs produktai (riešutai, bulvių traškučiai) yra puiki terpė ligas sukeliantiems mikroorganizmams daugintis. Kai sutrikdoma normali burnos ertmės rūgščių ir šarmų pusiausvyra, atsiranda kariesas ir nemalonus kvapas, prasideda dantų, dantenų ir minkštųjų audinių ligos.

3. Burnos skalavimo priemonės

Ne visos, o tik tos, į kurių sudėtį įeina spiritas (daugiau kaip 10 proc.). Jos išdžiovina gleivinę ir slopina seilių išsiskyrimą. Tada atsiranda aštrus ir nemalonus kvapas, kuris išlieka ilgą laiką.

4. Dieta, ribojanti riebalų ir angliavandenių vartojimą

Dėl tokio mitybos būdo, kuris trunka ilgą laiką, organizme ima gamintis daugiau amoniako. Tai yra būdingas šalutinis baltyminių dietų efektas. Aromatas būna labai nemalonus, jis primena pūvančius vaisius.

5. Perdėta burnos ertmės higiena

Pavyzdžiui, naudojant kietus siūlus tarpdančiams valyti arba specialius prietaisėlius liežuviui ir dantenoms valyti. Atsiradusiuose mikroskopiniuose įtrūkimuose įsikuria bakterijos, kurios gamina savo gyvybinės veiklos atliekas, primenančias sieros junginius. Šie mikroorganizmai tvirtai įsikuria savo užkariautoje aplinkoje ir kova su jais būna ilga ir sunki.

6. Stresas, nervingumas, baimė

Būdamas tokios būsenos žmogus jaučia, kad jo gerklė ir ryklė džiūsta. Nemalonus jausmas žmogui, užtat labai patogu bakterijoms, kurios ima daugintis žaibišku greičiu. Rezultatas būna akivaizdus, nors ir netikėtas, – blogas kvapas iš burnos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()