Daugybė žinduolių turi penio kaulus - kodėl jo neturi žmonės? Ir kam jis reikalingas žvėrims?  ()

Vilkai, tigrai, lokiai, pandos, ūdros, žebenkštys, šakalai - tai tik dalis žinduolių, kurių patinai turi vadinamuosius penio kaulus. Kodėl vyrams jo nereikia? Mokslininkai iš Mančesterio metropoliteno universiteto pasitelkė 3D skanavimo technologiją, kad tai išsiaiškintų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3D skeneriai leido mokslininkams sukurti kelių rūšių penių kaulų modelius. Mokslininkai atliko matavimus ir simuliacijas, kad išsiaiškintų tikrąją šio kaulo paskirtį. Pasirodo, jis yra skirtas apsaugoti patinų reprodukcinius organus. Mokslininkai teigia, kad šie gyvūnai poruojasi labai dažnai ir ilgai, o kaulas paprasčiausiai saugo nuo traumų poravimosi metu.

Iki šiol buvo manoma, kad tas kaulas neatlieka jokios kitos funkcijos, tik padeda pradėti poruotis. Visgi, mokslininkai atliko stimuliacija, kuriose paaiškėjo mechaninė šio kaulo paskirtis. Pasirodo, jis suteikia tvirtumo, saugo minkštuosius audinius ir šlaplę. Penio kaulus turi ir daugelis primatų, tačiau žmonėms jo nereikia.

Mokslininkai tai aiškina paprastai - žmonių poravimosi ritualai nėra tokie intensyvūs, todėl traumos tikimybė yra pakankamai maža. Vietoj kaulo varpa turi raištį, kuris ją prilaiko. Tvirtesnės konstrukcijos vyrų reprodukciniams organams tiesiog nereikia.

Penio kaulas, vadinamas baculum, įprastai yra pilvo ertmėje. Prieš poravimąsi raumenį šį kaulą išstumia į priekį į lytiniuose organuose esančią kišenę. Tuomet baculum suteikia papildomą atramą ir apsaugą nuo traumų. Žmonėms to tiesiog nereikia, nes mūsų poravimosi metodai išsivystė taip, kad greita sueitis nėra būtina, kaip ir itin didelė jėga ar greitis.

Beje, egzistuoja ir dar viena teorija, kodėl vyrai neturi penio kaulų. Evoliucijos eigoje partnerius poravimuisi rinkosi ne tik vyrai, bet ir moterys. Manoma, kad net ir priešistorėje moterys galėjo pačios rinktis partnerius. Tuomet, aišku, partneriai buvo pasirenkami pagal fizines jų savybes - vyrai turėjo būti stiprūs, kad galėtų apginti ir aprūpinti savo moteris ir vaikus. Yra mokslininkų, kurie mano, kad gebėjimas pasiekti erekciją tapo geros sveikatos indikatoriumi, todėl evoliucijos eigoje daugiau galimybių susiporuoti gavo tie vyrai, kurie penio kaulo neturėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()