Keisčiausias miestas pasaulyje yra ne kur kitur, o Danijoje? Kodėl čia plūsta tūkstančiai lankytojų iš viso pasaulio, nors kainos yra tiesiog kosminės (Video)  (3)

Bemaž pusė tūkstančio už viešbučio kambarį, šimtai už įėjimą į pramogų parką, o jame – pietūs už dešimtis eurų. Kad ir kaip brangu tai gali pasirodyti, į Danijoje esantį Legolendą traukia šeimos iš viso pasaulio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bilundo miestelį Danijoje, kur įsikūręs pramogų parkas, galima pavadinti vienu iš keisčiausių pasaulyje. Čia gyvena vos keli tūkstančiai gyventojų, todėl rugsėjį gatvėse beveik nesutiksi žmonių, pravažiuoja vos keli automobiliai.

Nepaisant to, vasarą jų čia knibždėte knibžda, o pagrindinis tikslas – „Legolendas“.

Apskritai Bilundas – tikra Lego karalystė. Be Lego pramogų ir atrakcionų parko, čia įsikūrusi pagrindinė „Lego Group“ būstinė, įspūdingas, milžiniškas lego kaladėles imituojantis „Lego house“ pastatas, „Legoland“ viešbutis, bendrovės kaladėlių gamybos fabrikas.

Tačiau savaitgalis šioje lego karalystėje atsieis nepigiai – už galimybę išpildyti vaikų ar savo pačių vaikystės svajones suaugusieji čia palieka tūkstančius eurų.

Už princesišką ar piratišką patirtį – apvalios sumos

Lankantis Bilunde rugsėjį, apima keistas jausmas. Mažytis miestelis turi nemažą oro uostą „Legolendo“ pašonėje, o automobiliu vos per kelias minutes pasiekus centrą, atrodo, lyg niekas čia negyvena.

Gatvės – tuščios, o vietoje praeivių greičiau galima sutikti plačia šypsena besišypsantį žmogų iš lego kaladėlių.

„Žiemą, kai „Legolendas“ uždarytas, čia nelabai yra ką veikti. Miestas kaip apmiręs“, – pripažįsta net „Lego“ atstovai.

Apskritai Bilundas nepasižymi viešbučių ar restoranų gausa, o daugiausiai atvykėlių traukia į visame pasaulyje garsų „Legoland“ viešbutį, kuris turi atskirą išėjimą į atrakcionų parką.

Vien dėl to, kad pasijustumėte išpildęs didžiausias vaikystės svajones ir naktį praleistumėte princesių, piratų, lobių ieškotojų kambaryje teks pakloti apie 400 eurų.

Kai kurie „Lego“ atstovai neslepia, kad kainos atrodo didelės net jiems – už visą savaitgalį linksmybių atsieina nepadoriai didelė, tūkstantį eurų perkopianti suma.

Pats atrakcionų parkas jau pamažu ruošiasi sezono uždarymui ir retina darbo dienų skaičių, tačiau spalio gale už piratų kambarį vis tiek teks pakloti 136 eurus, lobių ieškotojų – 418 eurų. Dar didesnės kainos čia būna vasarą, na, o žiemą, kai „Legolendas“ nedirba, naktis viešbutyje atsieis apie 130 eurų.

Nuo lego fermos iki lego

Eifelio Pats Legolendas siūlo daugybę pramogų mažiesiems ir juos lydintiems suaugusiems, todėl diena neprailgs. Prie atrakcionų čia pasitinka vienakojai piratai, princeses gelbėjantys riteriai.

Akį traukia mini miestelis iš lego figūrėlių. Čia perkeltas ne tik Kopenhagos senamiestis, bet ir sparnais plaka vėjo malūnai, pieno gamyklose mūkia karvės, oro uoste atgal į bazes rieda lėktuvai, jūrų uoste iš laivų iškraunami kroviniai.

Parke gausu visame pasaulyje žinomų objektų – galima pasižvalgyti po tūkstančius kartų sumažintą Eifelio bokštą, Baltuosius rūmus, Laisvės statulą.

Mažieji lankytojai ir tėveliai gali pasivažinėti lego „visureigiais“ po Safarį, kuriame pasitinka žirafos, zebrai ir drambliai. Visi jie – iš lego kaladėlių. Taip pat galima pasiplaukioti kanojomis po indėnų miestelį, kur staugia vilkai, nusileisti linksmaisiais kalneliais poliarinėje ledo šalyje.

Nors pramogų apstu, galima pastebėti, kad lankytojų rugsėjo mėnesį čia nedaug, mat sezonas jau praėjo, todėl tai puikus laikas apsilankyti nenorintiems stumdytis eilėse prie atrakcionų.

Už dieną pramogų čia teks suploti 50 eurų, taigi šeimai su dviem vaikas viena diena atsieis net 200 eurų. Tačiau interneto svetainėje siūloma įsigysi pigesnių bilietų, taigi apsilankymo kaina gali būti 7 eurais mažesnė.

Užsisakant internetu dviejų dienų bilietą teks piniginę paploninti kur kas mažiau – 60 eurų. Išalkusieji tikrai išsirinks, kur pavalgyti, mat „Legolende“ įsikūręs ne vienas restoranas. Patiekalų kainos čia svyruoja apie 25 eurus, mažieji gali pavalgyti už 13 eurų. Mažiau išalkusieji gali pasitenkinti dešrainiais, kainuojančiais apie 5–7 eurus.

Net užsisakant maistą, į rankas teks paimti lego kaladėles

Be „Legolendo“ Bilundas garsus ir kitomis pramogomis. Pasisotinus įspūdžiais lego karalystėje ant žemės, galima nerti į vandens pramogų pasaulį „Lalandia“, kur laukia daugybė nusileidimo kalnelių, baseinų ir pirčių. Kainos svyruoja nuo 30 eurų vaikams iki 40 eurų suaugusiems.

Norintys tęsti lego patirtį, gali traukti link „Lego House“ – įspūdingo, milžiniškas kaladėles primenančio pastato. Čia tikras rojus mažiesiems konstruktoriams, kuriame jie gali visą dieną konstruoti iš 25 milijonų lego kaladėlių.

„Nenorintys liestis prie lego kaladėlių – gali iškart iš čia išeiti, jums tiesiog visiškai nebus ką veikti“, – juokavo gidas.

Visa diena pramogų šiuose namuose kainuoja apie 30 eurų. Ne ką mažiau įdomi patirtis – apsilankymas restorane, kuriame nepamatysite nei įprasto meniu, nei įprastų padavėjų.

Lego restorane reikia bendrauti lego kalba, todėl savo patiekalo užsakymą čia turėsite sukonstruoti iš lego kaladėlių. Maistą jums pristatys robotukai didžiulėse lego kaladėse.

Bendrovę valdo jau trečia tos pačios šeimos karta

„Lego“ miestas negali apsieiti ir be lego muziejaus. „Lego Idea House“ galima pasivaikščioti po visą lego istoriją. Čia galima pamatyti, kaip atrodė pirmosios lego kaladėlės, pirmieji komplektai, kaip evoliucionavo produktai.

„Kai kurie suaugusieji iš čia išeina apsipylę ašaromis. Pamačius vaikystės žaislus ir lego kaladėles, su kuriomis žaidė prieš dešimtmečius, jiems kyla nostalgiški prisiminimai“, – prieš įeinant į lego tvirtovę įspėja bendrovės atstovai.

Tiesa, kompanijos įkūrėjas Ole Kirk Christiansen iš pradžių buvo paprastas dailidė, skobęs medinius žaislus. Pabandęs figūrėles gaminti iš plastiko, jis suprato, kad ši medžiaga atveria neribotas galimybes fantazijai pasireikšti.

Šiuo metu kompaniją valdo jau trečioji karta – tai šeimos verslas. Šiemet bendrovė mini du garbingus jubiliejus – lego kaladėlės 60-metį ir figūrėlės 40-metį.

Minėdama šias apvalias sukaktis „Lego Group“ paskelbė pamažu sieksianti pereiti į gamybą iš organinių medžiagų bioplastiko.

„Pirmieji lego elementai – lapai, krūmai, medžiai, pagaminti iš polietileno, kurio pagrindą sudaro etanolis, išgaunamas iš cukranendrių, pasieks parduotuves jau šiais metais. Tai pirmas žingsnis, nes mūsų ambicijose – visų lego kaladėlių gamyba iš natūralesnių medžiagų“, – sako kompanijos viceprezidentas Timas Brooksas.

Visiškai pereiti iki produkcijos iš bioplastiko bendrovė planuoja iki 2030 m. Lego atstovų teigimu, procesas ilgai užtrunka, nes bioplastiko kaladėlės turi būti identiškos šiuo metu gaminamoms iš įprasto plastiko savo kokybe ir savybėmis, o tai nėra lengvas uždavinys.

Daugiau naujovių, žinių, kokių produktų, lego rinkinių sulauksime ateityje, bendrovė neatskleidžia baimindamasi kopijavimo, taigi laikosi visiško slaptumo principo. Tačiau „Lego“ atstovai leido užmesti akį, kaip vykta žaislų kūrimo procesas iš vidaus.

Serijos „Lego Friends“ žaislus kurianti vyr. dizainerė Juliana Aufdembrinke sako, kad dirbti su produktais vaikams nėra paprasta, tačiau tai yra įkvepianti patirtis.

„Kartais turiu galvoti kaip vaikas. Labiausiai man patinka stebėti, kaip jie žaidžia su bandomuoju produktu, tada labai įdomu matyti, kokias detales jie dažniausiai liečia, vadinasi, jos kažkuo kabina, yra jiems įdomios.

Pastebėjau, kad Lego namelyje merginoms visiškai neįdomus miegamasis. Jis kaip ir privalo būti name, bes tai juk namas, tačiau vaikams nėra ką ten veikti“, – juokiasi dizainerė.

Su ja sutinka ir „Lego City“ dizaineris Andrew Coghillas: „Vaikų fantazija yra beribė ir labai smagu, kad šiame darbe yra galimybė stebėti, kaip į žaislus reaguoja mažieji. Štai, pavyzdžiui, šią paprastą anteną ant traukinuko iš lego kaladėlių vienas vaikas pavadino išmaniuoju lazerių įrenginiu. Jį labai nudžiugino, kad traukinys turi tokią sistemą. Tai tikrai įkvepia“, – juokiasi A. Coghillas.

Žurnalistai į Bilundą vyko Lego Group kvietimu. Straipsnio turiniui įtakos tai neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Justina Ilkevičiūtė
(7)
(1)
(6)

Komentarai (3)