Naujausi tyrimai rodo, kas yra naujoji superdaržovė - padidina ištvermingumą sportuojant, sumažina kraujospūdį ir pagerina kraujotaką  ()

Burokėlius pastaruoju metu ima vadinti superdaržove – naujausiuose tyrimuose rašoma, kad burokėliai ir jų sultys didina išvermingumą sportuojant, mažina kraujospūdį, gerina kraujotaką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Randasi vis naujų produktų, kurių sudėtyje yra šių ypač vertingų daržovių, rašo medicalnewstoday.com.

Burokėliai – burnotinių šeimos, runkelio genties daržovės. Tiesa, nuo runkelių jie skiriasi genetiškai ir maistine verte. Iš cukrinių runkelių gaminamas cukrus, o iš burokėlių cukraus neįmanoma išskirti.

Kuo naudingi burokėliai

Seniai skamba patarimas valgyti daugiau vaisių ir daržovių, nes būtent dėl jų sumažėja įvairių ligų tikimybė. Ne vienu tyrimu įrodyta, kad įtraukus į racioną daugiau daržovių, pvz., burokėlių, sumažėja nutukimo, mirtingumo, diabeto, širdies ligų rizika, pagerėja sveikata, savijauta, pagražėja plaukai, atsiranda daugiau energijos, sumažėja svoris.

Burokėliuose yra vitaminų A ir C, kalcio ir geležies, folio rūgšties, mangano, vitamino B-6, magnio, fosforo, kalio, cinko, vario, seleno ir kt.

Širdis ir kraujospūdis

2008 m. leidinyje „Hypertension“ buvo aprašytas tyrimas, kurio metu savanoriai per dieną išgerdavo po pusę litro sulčių. Paaiškėjo, kad išgėrus burokėlių sulčių, sumažėdavo kraujospūdis.

2010 m. atlikto tyrimo rezultatai buvo panašūs, jo tyrėjai irgi konstatavo, kad geriant tam tikrą kiekį burokėlių sulčių sumažėja kraujospūdis.

Demencija

Amerikoje esančio universiteto „Wake Forest“ tyrėjai padarė išvadą, kad geriant burokėlių sulčių, smegenys geriau aprūpinamos deguonimi, todėl vyresnio amžiaus žmonėms sulėtėja demencijos progresavimas.

Minėto universiteto Tyrimų centro direktoriaus Danielio Kimo Shapiro teigimu, su amžiumi suprastėja kraujo pritekėjimas į kai kurias smegenų sritis, todėl suprastėja nuovoka, atmintis ir gali atsirasti demencija. Įkomponavus į savo racioną daugiau nitratų turinčių daržovių, taip pat ir burokėlių sulčių, tikėtina, kad pagerėtų kraujotaka ir tam tikros smegenų dalys būtų geriau aprūpinamos deguonimi.

Diabetas

Burokėliuose yra antioksidanto alfa lipoinės rūgšties, kuri mažina gliukozės lygį, didina jautrumą insulinui ir saugo nuo oksidacinio streso sukeltų pokyčių diabetu sergantiems žmonėms.

Patyrinėjus alfa lipoinės rūgšties poveikį, paaiškėjo, kad ji švelnina periferinės neuropatijos simptomus ir autonominės neuropatijos simptomus diabetu sergantiems žmonėms.

Tiesa, šioje srityje reikalingi išsamesni tyrimai.

Virškinimas ir tuštinimasis

Burokėliuose gausu ląstelienos, todėl jie saugo nuo vidurių užkietėjimo, gerina virškinimą.

Uždegimai

Burokėliuose yra ir cholino, medžiagos, kuri gerina miego kokybę, raumenų elastingumą, gerina atmintį. Cholinas padeda išlaikyti ląstelės apvalkalo struktūrą, padeda perduoti nervų impulsus, gerina riebalų įsisavinimą ir mažina uždegimą.

Ištvermė sportuojat

Burokėlių sultys gerina raumenų aprūpinimą deguonimi sportuojant, taigi padidėja ir ištvermingumas sportuojant. Sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, kvėpavimo, medžiagų apykaitos sutrikimais žmonėms, kurie dėl deguonies stygiaus kasdien patiria sunkumų, gali žymiai pagerėti gyvenimo kokybė. Pavyzdžiui, važiuojant 4 km dviračiu, išgėrus burokėlių sulčių ištvermė padidėjo 2,8 proc., arba 11 s, o važiuojant 16,1 km dviračiu, ištvermė padidėjo 2,7proc., arba 45 s.

Galima rizika

Netinkamai laikomose nitrato turinčiose daržovėse gali susikaupti bakterijų, kurio paverčia nitratą į nitritą, o didelis nitrito kiekis pavojingas sveikatai.

Didelis nitrato kiekis sąveikauja su tam tikrais vaistais (nitroglicerinu) ir medikamentais nuo anginos.

Geriant burokėlių sulčių, šlapimas ir išmatos dažnai būna rausvos spalvos.

Norint būti sveikiems, svarbu visavertė mityba ir įvairovė, tad nereikėtų susikoncentruoti tik į tam tikrus maisto produktus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai ()