7 priežastys, kodėl verta valgyti slyvas: poveikis nuo širdies iki kaulų  ()

Slyvos – ne tik ypač maistingi, bet ir sveikatai nepaneigiamai naudingi kaulavaisiai. Jose yra vitaminų ir mineralų, taip pat ląstelienos ir antioksidantų, galinčių padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų tikimybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slyvos vartojamos šviežios arba džiovintos. Pastarosios veiksmingai padeda sukovoti su tokiais negalavimais kaip vidurių užkietėjimas, taip pat padidina atsparumą osteoporozės simptomams, rašoma portale „Healthline“.

Toliau išvardytos 7 moksliškai pagrįstos priežastys, kodėl verta valgyti slyvas norint pagerinti sveikatos būklę.

1. Jose daug maisto medžiagų

Tiek šviežiose, tiek džiovintose slyvose yra išties daug maisto medžiagų. Jose esama daugiau nei 15 skirtingų vitaminų ir mineralų, be to, skaidulų ir antioksidantų. Svarbu ir tai, kad slyvos yra palyginti nekaloringos.

Štai ko esama vienoje šviežioje slyvoje:

  • Kalorijos – 30
  • Angliavandeniai – 8 gramai
  • Skaidulinės medžiagos – 1 gramas
  • Cukrus – 7 gramai
  • Vitaminas A – 5 proc. rekomenduojamos paros normos (RPN)
  • Vitaminas C – 10 proc. RPN
  • Vitaminas K – 5 proc. RPN
  • Kalis – 3 proc. RPN
  • Varis – 2 proc. RPN
  • Manganas – 2 proc. RPN

Be to, kiekvienoje slyvoje yra šiek tiek B grupės vitaminų, fosforo ir magnio.

Džiovintos slyvos yra kaloringesnės už šviežias, bet tai anaiptol nereiškia, kad turėtumėm ignoruoti jų teikiamą naudą. 28 gramuose džiovintų slyvų yra:

  • Kalorijos – 67
  • Angliavandeniai – 18 gramų
  • Skaidulinės medžiagos – 2 gramai
  • Cukrus – 11 gramų
  • Vitaminas A – 4 proc. RPN
  • Vitaminas K – 21 proc. RPN
  • Vitaminas B2 – 3 proc. RPN
  • Vitaminas B3 – 3 proc. RPN
  • Vitaminas B6 – 3 proc. RPN
  • Kalis – 6 proc. RPN
  • Varis – 4 proc. RPN
  • Manganas – 4 proc. RPN
  • Magnis – 3 proc. RPN
  • Fosforas – 2 proc. RPN

Vitaminų ir mineralų kiekis šviežiose ir džiovintose slyvose, kaip matyti, šiek tiek skiriasi. Džiovintose daugiau vitamino K, taip pat B grupės vitaminų ir mineralų. Jose taip pat daugiau ląstelienos ir angliavandenių.

2. Džiovintos slyvos ir jų sultys gali padėti užkietėjus viduriams

Vidurius laisvinantį džiovintų slyvų poveikį lemia jose esančios skaidulinės medžiagos.

Slyvų ląsteliena netirpi, o tai reiškia, kad ji nesusimaišo su vandeniu.

Dėl šios savybės slyvos užkerta kelią vidurių užkietėjimui: jomis užpildomas žarnyno turinys, be to, paspartinamas išmatų judėjimas ir pasišalinimas.

Džiovintose slyvose ir jų sultyse yra sorbitolio. Tai laisvinamąjį poveikį turintis natūralus cukraus alkoholis.

Valgant slyvas, kaip buvo pastebėta, su vidurių užkietėjimu pavyksta sukovoti sėkmingiau nei vartojant įvairius laisvinamuosius preparatus, pavyzdžiui, dažnai kenčiant nuo vidurių užkentėjimo rekomenduojamas gysločių skaidulas.

Kaip paaiškėjo per vieną tyrimą, žmonės, tris savaites iš eilės kasdien suvalgydavę po 50 gramų džiovintų slyvų, konstatavo didesnį tuštinimosi problemų palengvėjimą, tiek sunkumo, tiek dažnio prasme, palyginti su tais, kurie tiek pat laiko vartojo gysločių skaidulas.

Vis dėlto derėtų nepamiršti, kad iš karto suvalgius per daug džiovintų slyvų galima sulaukti ir visiškai nepageidautino poveikio – suviduriuoti. Kad taip nenutiktų, patartina apsiriboti 44–87 gramais slyvų prie dieną.

Jei nutarėte vartoti džiovintų slyvų sultis, pirmiausia įsitikinkite, kad jos šimtaprocentinės – be papildomo cukraus.

3. Šviežiose ir džiovintose slyvose gausu antioksidantų

Tiek šviežiose, tiek džiovintose slyvose esama nemažai antioksidantų, padedančių sumažinti uždegimus ir saugančių organizmo ląsteles nuo neigiamo laisvųjų radikalų poveikio.

Šiuose kaulavaisiuose ypač daug antioksidantų polifenolių, prisidedančių prie kaulų būklės gerinimo, taip pat galinčių sumažinti širdies ligų ir cukrinio diabeto riziką.

Tiesa ta, kad slyvose esanti antioksidantų polifenolių dozė daugiau nei dukart viršija šių elementų kiekį kituose daugelio pamėgtuose kaulavaisiuose, pavyzdžiui, nektarinuose ir persikuose.

Ne vienas laboratorinis ir su gyvūnais atliktas tyrimas įrodė, kad šviežiose ir džiovintose slyvose esantys polifenoliai pasižymi didžiuliu priešuždegiminiu poveikiu, taip pat apsaugo ląsteles nuo ligas galinčių sukelti pakitimų.

Vieno laboratorinio tyrimo išvadose nurodoma, kad slyvose esantys polifenoliai gerokai sumažina uždegimų, susijusių su sąnarių ir plaučių ligomis, grėsmę.

Efektyviausi slyvose esantys antioksidantai – tai antocianinai, konkretaus tipo polifenoliai. Jie ypač naudingi sveikatai, be to, sumažina širdies ligų ir vėžio riziką.

Nors visi ligšiolinių tyrimų rezultatai nuteikia viltingai, juos patvirtinti bus galima tik atlikus pakankamai eksperimentų, kuruose dalyvaus žmonės.

4. Slyvos gali sumažinti kraujo cukraus kiekį

Dėl tam tikrų savybių slyvos laikomos kontroliuoti kraujo cukrų padedančiu produktu.

Nors angliavandenių jose palyginti nemažai, nei nuo šviežių, nei nuo džiovintų slyvų kraujo cukraus lygis, pasirodo, pernelyg nepakyla. Taip yra todėl, kad šie kaulavaisiai skatina adiponektino gamybą, o pastarasis yra reguliuojant kraujo cukrų dalyvaujantis hormonas.

Poveikį kraujo cukraus lygiui daro ir slyvose esanti ląsteliena, mat ji lėtina po valgio absorbuojamų angliavandenių tempą, todėl kraujo cukraus lygis kyla palaipsniui – be jokių staigių šuolių.

Minėtina ir tai, kad šviežių arba džiovintų slyvų vartojimas siejamas su mažesne 2 tipo cukrinio diabeto rizika.

Vis dėlto džiovintų slyvų svarbu nepadauginti, nes jose nemažai kalorijų, be to, jų lengva persivalgyti. Rekomenduotina porcija – 44–87 gramai.

5. Džiovintos slyvos prisideda prie kaulų būklės gerinimo

Džiovintos slyvos duoda naudos kaulams.

Keletas tyrimų įrodė, kad esama sąsajų tarp slyvų vartojimo ir žemesnės kalų būklės prastėjimo rizikos, taigi, ir tokių su mažesniu kaulų tankiu siejamų ligų kaip osteoporozė bei osteopenija išsivystymo.

Džiovintos slyvos ne tik padeda užkirsti kelią kaulų retėjimui, bet ir skatina grįžtamuosius procesus, t. y. išretėjusių kaulų tankėjimą.

Kas lemia teigiamą džiovintų slyvų poveikį kaulų būklei, kol kas neaišku. Vis dėlto manoma, kad svarbus vaidmuo šiuo atveju tenka jose esantiems antioksidantams ir kovoti su uždegimais padedančioms jų savybėms.

Mokslininkai taip pat mano, kad vartojant džiovintas slyvas kyla tam tikrų formuojantis kaulams dalyvaujančių hormonų lygis.

Nevalia pamiršti ir džiovintose slyvose esančių vitaminų bei mineralų, kuriems priskiriamos kaulų apsaugos funkcijos. Šiuo atveju vertėtų išskirti vitaminą K, fosforą, magnį ir kalį.

Nors visos išvardytos savybės yra teigiamos, ryšys tarp sveikų kaulų ir džiovintų slyvų daugeliu atvejų yra įrodytas tik tyrimais su gyvūnais arba laboratoriniais bandymais.

Vis dėlto daug žadančius rezultatus davė ir tyrimas, per kurį buvo bandyta nustatyti žmogui su džiovintomis slyvomis tenkančių mineralų teikiamą naudą, ypač atkreipiant dėmesį į poveikį kaulų būklei. Paaiškėjo, kad džiovintos slyvos, palyginti su kitais vaisiais, yra veiksmingiausiai kaulų retėjimą stabdantis ir jį mažinantis produktas.

6. Šviežios ir džiovintos slyvos teigiamai veikia širdį

Reguliarus šviežių ir džiovintų slyvų vartojimas gali teigiamai atsiliepti širdies funkcijoms. Prie tokios išvados buvo prieita tiriant šių kaulavaisių poveikį aukštam kraujospūdžiui ir cholesterolio lygiui – pagrindiniams širdies ligas lemiančiais veiksniais.

Atliekant vieną tyrimą, asmenų, kas rytą išgeriančių džiovintų slyvų sulčių ir suvalgančių po 3–6 slyvas, būklė buvo lyginama su žmonių, tuščiu skrandžiu išgeriančių tik stiklinę vandens, savijauta. Paaiškėjo, kad tų, kurie vartojo džiovintas slyvas ir jų sultis, kraujospūdis ir blogojo cholesterolio lygis buvo gerokai žemesni nei tų, kurie gėrė vandenį.

Kito tyrimo išvadose nurodoma, kad vyrai, kuriems buvo nustatytas aukštas cholesterolio lygis, kasdien su vartodavę po 12 džiovintų slyvų, praėjus aštuonioms savaitėms jau galėjo džiaugtis žemesniu bloguoju cholesteroliu vadinamų mažo tankio lipoproteinų (MTL) lygiu.

Labai panašūs rezultatai gaunami ir atliekant tyrimus su gyvūnais.

Džiovintų slyvų milteliais šeriamų ir jų sultimis girdomų pelių organizme, kaip paaiškėjo, bendras cholesterolio lygis krenta, o gerojo cholesterolio, arba didelio tankio lipoproteinų (DTL), lygis kyla. Vis dėlto, kalbant apie žmones, patvirtintomis išvadomis šių pastebėjimų laikyti nereikėtų.

Tikėtinas teigimas šviežių ir džiovintų slyvų poveikis širdžiai veikiausiai yra nulemtas kaulavaisiuose esančios ląstelienos, kalio ir antioksidantų.

Nors paminėtų tyrimų rezultatai ir džiugina, palankus slyvų poveikis širdžiai dar nėra galutinai įrodytas.

7. Kaulavaisis, kurį labai lengva įtraukti į kasdienį racioną

Jei slyvomis jau susidomėjote, jas be jokio vargo galėsite įtraukti į sau įprastą mitybos racioną.

Slyvas galima valgyti vienas. Iš jų galima plaktis tirštuosius koktelius – glotnučius. Šie kaulavaisiai puikiai tiks ir salotoms, pavyzdžiui, su špinatais ir bazilikais, su makaronais ir kepta vištiena, su avokadais, taip pat apelsinais, pankoliais ir svogūnais. Iš slyvų spaudžiamos ir sultys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()