Manėte, kad duona yra žalinga sveikatai ir didina viršsvorį? Mokslininkai prašo atsisakyti tokių įsitikinimų  (3)

Dauguma dietų atmeta duoną kaip figūrai nepalankų produktą. Ispanų mokslininkai iš Las Palmas de Gran Canaria universiteto paskelbė, kad tokia nuostata kenkia sveikatai ir kiekvieno žmogaus racione būtinai turi būti duona. Anot jų, tvirtinimas, kad duona tukina yra klaidingas ir net žalingas įsitikinimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią išvadą ispanų mokslininkai paskelbė išanalizavę per pastaruosius 30 metų visame pasaulyje atliktus tyrimus, dietologų eksperimentus ir publikuotus straipsnius bei veikalus, susijusius su grūdinių kultūrų poveikio žmogaus organizmui klausimais.

Tyrinėtojai nustatė, kad duona niekaip nesusijusi su nutukimo problema. Priešingai: šio produkto kruopščių tyrimų rezultatai parodė, kad duona netgi padeda sumažinti kūno svorį. Patekusi į skrandį ji sukelia sotumo jausmą. Po to ją visiškai perdirba organizmas. Žinoma, su sąlyga, kad žmogus suvalgo normalius, o ne milžiniškus duonos kiekius.

Atlikti eksperimentai parodė, kad duonoje esantis krakmolas gali suvaldyti apetitą, palaikyti cukraus lygį kraujyje, paspartinti metabolizmo procesą ir apsaugoti nuo nutukimo.

Mokslininkų nuomone, nėra jokio skirtumo, kokią duoną valgys žmogus: juodą, baltą ar su sėlenomis. Anot jų, net antsvorio turintys asmenys turėtų būtinai įtraukti į savo racioną duoną. Jų atveju netinka tik bandelės ir pyragai, kuriuose būna daug cukraus. Būtent cukrus skatina organizmą kaupti riebalų atsargas, pirmiausia liemens srityje, paskui ir kitose kūno vietose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(19)
(1)
(18)

Komentarai (3)