5 itin populiarūs mitai apie pirmą pagalbą - ar reikia nuimti motociklininko šalmą, ar būtina jį palikti? Ar galima judinti sužeistą žmogų?  (4)

Daugeliu nelaimės atvejų nuo pirmosios pagalbos priklauso, ar žmogus mirs, ar išgyvens. Nors du trečdaliai žmonių pasitiki pirmosios pagalbos priemonėmis, vis tiek dar jaučiasi netikri, kaip reikėtų pasielgti rimtu atveju. Austrijos medikai paaiškino 5 gelbėjimo mitus ir su jais susijusias klaidas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

I mitas. „Geriau neliesti, kitaip mane apkaltins nusikaltimu“

„Blogiausia, ką galima padaryti nelaimės ištiktam žmogui, – tai nieko nedaryti“, – sakė Austrijos Raudonojo kryžiaus klinikų vyriausiasis gydytojas Wolfgangas Schreiberis. Nieko nedaryti reiškia nesuteikti pagalbos, o užtai yra baudžiama. 2017 m. Austrijos teismuose buvo nagrinėjami net 66 tokie atvejai.

II mitas. „Negalima judinti sužeistojo“

Dauguma žmonių mano, jog avarijų keliuose atvejais negalima judinti sužeistojo, kad nepažeistume stuburo. Iš dalies tai gali būti tiesa, bet kai kuriais atvejais jis gali mirti dėl to, kad nebuvo pajudintas. Jeigu sužeistasis yra be sąmonės, jį reikia paversti į stabilią kūno padėtį ant šono, atlošti galvą, atverti burną, kad išbėgtų kraujas ar vėmalai.

Atlošti galvą reikia tam, kad liežuvis nenuslystų į ryklę ir neuždusintų sužeistojo.

III mitas. „Negalima nuimti motociklininko šalmo“

Dauguma įsitikinę, kad negalima nuimti per avariją sužeisto motociklininko šalmo. Iš tikrųjų reikia būtinai tai padaryti, kad žmogus neuždustų. O numauti šalmą reikia atsargiai:

  • atsiklaupkite už sužeistojo galvos,
  • ištiesinkite jo galvą,
  • atsekite šalmą ir pakelkite akių gaubtą,
  • lėtai ir atsargiai traukite šalmą nuo galvos, prilaikydami sužeistojo sprandą.

W. Schreiberis pabrėžia, kad, tik numovus šalmą, bus galima kontroliuoti žmogaus kvėpavimą ir imtis gaivinimo priemonių.

IV mitas: „Avarijos keliuose būna dažniausi atvejai, kai prireikia pirmosios pagalbos“

Dažniausiai pirmoji pagalba suteikiama nukentėjusiems per avarijas? Ne. 2017 m. Austrijoje tik 10 proc. patekusių į avarijas keliuose buvo sužeisti. Daugiausia nelaimingų atsitikimų įvyko šeimose, pabrėžia W. Schreiberis. Labai svarbu žinoti, ką reikia daryti, kai staiga sukniumba senelis ar mažas vaikas nusidegina nuo viryklės. Reguliariai papildykite savo žinias, bent peržiūrėkite pirmosios pagalbos instrukcijas internete.

V mitas. „Masažuojant širdį, reikia spausti švelniai“

Įsitikinimas, kad stengiantis atgaivinti žmogų reikia švelniai spausti krūtinę, nes galima sulaužyti šonkaulius, yra plačiai paplitęs. Deja, tik stiprūs, greiti paspaudimai gali išgelbėti gyvybę.

  • 30 kartų greitai ir stipriai spauskite delno viduriu krūtinės ląstos centrą,
  • 2 kartus padarykite dirbtinį kvėpavimą,
  • kartokite iš naujo, kol atvyks greitosios pagalbos medikai.

Šaltinis: Netdoctor.at

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(21)
(3)
(18)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: