Visi mano, kad tai sveika, tačiau smarkiai klysta: mitybos specialistės detaliai paaiškino, kodėl trapučiai nėra geras užkandis ir net gali pakenkti sveikatai  ()

Populiariuosius trapučius mėgsta suaugę ir vaikai. Jų dažnai griebiamasi norint užkąsti. Daugelis, valgydami trapučius vietoje duonos, tikisi numesti svorio. Tačiau sveikos mitybos specialistai primygtinai pataria atsisakyti šio produkto. Kodėl trapučių valgyti nereikėtų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trapučius ypač dažnai renkasi moterys, norinčios atsikratyti nereikalingų kilogramų. Tiesa ta, kad nesvarbu, rinksitės kukurūzų, ryžių, grikių, speltos ar kviečių trapučius, trokštamo rezultato nesulauksite. Be to, galite pridaryti net žalos sveikatai.

„Žmones, kurie renkasi trapučius, dažniausiai suklaidina informacija ant pakuotės. Susižavėję gera jų sudėtimi, galvoja, kad perka visavertį užkandį. Juk tokios sudėtinės dalys, kaip rudieji ryžiai ar speltos grūdai skamba patraukliai“, – sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Tačiau norint išsirinkti sveiką produktą, svarbi ne tik jo sudėtis, bet ir pagaminimo būdas.

„Trapučiai gaunami grūdus veikiant labai aukštoje temperatūroje. Spraginami ryžiai, kukurūzai, grikiai, kviečiai praranda savo vertingąsias savybes. Tokiame produkte yra nelyginamai mažesnis maistinių medžiagų ir skaidulų kiekis negu būtų tokiame pat kiekyje grūdų“, – atkreipia dėmesį mitybos specialistė.

Dažno lietuvio kasdienėje mityboje skaidulinių medžiagų ypač stinga.

Be to, aukštoje temperatūroje suyra dalis antioksidantų, kurie ypač svarbūs mūsų sveikatai: stabdo senėjimą, užkerta kelią vėžiniams susirgimams. Pagrindinė antioksidantų paskirtis – kovoti prieš oksidacijos metu susidariusius laisvuosius radikalus.

Gaminant trapučius itin aukštoje temperatūroje juose esantis krakmolas skyla į paprastuosius angliavandenius, kurie nėra naudingi sveikatai. Be to, susidaro sveikatai pavojingas akrilamidas. Tai yra kancerogeninė, genotoksiška medžiaga, keliantį pavojų sveikatai, o pastoviai vartojama gali paskatinti vėžio atsiradimą. Šios medžiagos taip pat galime gauti valgydami gruzdintas bulvytes, picą bei kitus produktus, paruoštus aukštoje temperatūroje.

Formuoja žalingus mitybos įpročius

V. Kurpienė pastebi, kad trapučių užkąsti neretai tėvai duoda nuobodžiaujantiems vaikams. „Dažnai matau mažus vaikus, sėdinčius vežimėliuose ir kramsnojančius šį užkandį, – pastebi sveikos mitybos specialistė. – Taip mažiesiems yra formuojami neteisingi mitybos įpročiai. Jie įpranta galvoti, kad nuobodžiaujant reikia valgyti.

Vaikystėje suformuotus įpročius vėliau labai sunku pakeisti, todėl suaugę tokie žmonės gali turėti mitybos sutrikimų.“

V. Kurpienės teigimu, vienintelis atvejis, kada trapučių valgymas pateisinamas – kai žmogus netoleruoja glitimo, o retkarčiais labai nori sumuštinio.

Retais atvejais suvalgius trapučių nieko blogo neatsitiks, tačiau kasdien jais mėgautis tikrai nereikėtų. Be to, trapučiai yra labai lengvi, todėl jų suvalgyti vienu kartu galima labai daug, tačiau sotumo jausmo nejusime. Net ir visą jų pakelį sukramsnoti nėra sudėtinga, o, kalorijų gausime daug.

Negalintiems atsisakyti trapučių, V. Kurpienė pataria padaryti eksperimentą – pajusti, kiek jų reikia suvalgyti, kad atsirastų sotumo jausmas. Rezultatai gali nustebinti.

Prie trapučių priprantama

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė teigia, kad net tie žmonės, kurie domisi sveika mityba, dažnai klaidingai galvoja, kad trapučiai – teisingas pasirinkimas.

„Dažniausiai vienu kartu jų suvalgoma tikrai ne po vieną, – sako specialistė. – Reikia nepatingėti paskaičiuoti, kiek kalorijų bei naudingųjų medžiagų yra juose bei kituose produktuose, tinkančiuose užkandžiams.“ Trapučiais mėgautis ypač pavojinga žmonėms, kurie yra linkę persivalgyti.

„Esu turėjusi pacientų, kurie per dieną suvalgydavo net po penkis pakelius trapučių“, – pasakoja mitybos klausimais žmones konsultuojanti T. Šliažaitė.

Ji sako, kad prie šio užkandžio yra priprantama ir jo atsisakyti nėra taip paprasta. Todėl turintiems priklausomybę nuo trapučių natūropatinės mitybos specialistė pataria po truputį kasdien mažinti jų kiekį. O ant tų kelių trapučių, kuriuos per dieną suvalgote, kad su maistu gautumėte skaidulų ir baltymų, tepkite riešutų sviesto.

Glikemijos indeksas ir viršsvoris

Kad jaustumėmės ne tik sotūs, bet ir žvalūs bei energingi kuo ilgesnį laiką, nepriaugtume svorio, labai svarbu žinoti, kiek produkte yra glikeminės apkrovos vienetų. Jie rodo kaip greitai suvalgyto maisto kiekis paveiks mūsų cukraus lygį. Aukštą glikemijos indeksą turintys produktai yra greitai virškinami, tačiau jie žaibiškai pakelia ir cukraus kiekį kraujyje.

„Tuomet išsiskiria ir daug insulino, kurio perdirbtas cukrus paverčiamas riebalų atsargomis. Todėl dažnai valgant produktus su aukštu glikemijos indeksu, stipriai išauga rizika priaugti nereikalingų kilogramų, jau nekalbant apie tai, jog daug glikeminės apkrovos vienetų turintys produktai neigiamai veikia sveikatą“, – sako mitybos specialistė.

Norintiems numesti svorio, vieno valgymo metu nereikėtų rinktis patiekalų, kuriuose bendras glikeminės apkrovos skaičius yra didesnis nei 15 vnt. Tai reiškia, kad vienu kartu galime suvalgyti tik 3 trapučius ir apie jokį džemą, uogienę, ar sūrio gabalėlį ant trapučio net svajoti negalime.

Tautvilė Šliažaitė sako, sveikas maistas – tas, kuriame yra kuo didesnis skaidulų bei baltymų kiekis bei kuo mažesnis glikemijos indeksas. Pasak specialistės, baltymai – vienas didžiausių šiuolaikinio žmogaus organizmo deficitų, todėl renkantis produktus labai svarbu atkreipti dėmesį į jų kiekį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Jūratė Bratikienė
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()