Kazachstanas atsisako „Sojuz“. Falcon 9 – gerokai pigiau  (5)

Astanoje nuspręsta savo palydovus leisti ne iš Baikonuro, o iš Kalifornijoje esаnčios Vandenbergo karinės oro pajėgų bazės. Elono Musko „kosminiai pavežėjimai“ – pigesni už Rusijos valstybinių kompanijų paslaugas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kazachstanas savo dviejų palydovų iškėlimui pasirinko Space X kompaniją. Šalis pirmą kartą palydovus – mokslinį KazSaySat ir technologinį KazistiSat – į orbitą iškels ne rusiškomis raketomis-nešėjomis „Sojuz“ ar „Proton“, o Elono Musko įkurtos kompanijos SpaceX raketa Falcon-9.

Kaip paaiškino Kazachstano gynybos ir aerokosminės pramonės ministerijos spaudos atstovas Asetas Nurkenovas, tokio sprendimas pagrindas komercinis: Space X pasiūlė naudingesnes sąlygas, rašo „interfax“.

„Paaiškėjo, kad iškėlimas Falcon-9 – pigesnis. Kiek konkrečiai — komercinė paslaptis, negalime to atskleisti, amerikiečių pusė paprašė to nedaryti“, — pridūrė Nurkenovas.

Visgi gynybos ir aerokosminės pramonės ministras Beibutas Atamkulovas įvardijo sumą kurią Kazachstanas sumokės už Elono Musko kompanijos paslaugas — $1,3 mln. Apie tai praneša Kazachstano Informacijos biuras.

„Rengėmės juos iškelti dar 2017 metais, pagal rusiško kosminio laivo „Dnepr“ programą. Tačiau kadangi ji buvo nutraukta, pažiūrėjome kitų valstybių paleidimus ir pasirinkome biudžetui pigiau kainuosiantį. Po kelių metų tikriausiai bus galima dar naudingesnes sąlygas rasti. Tačiau taip prarastume laiką. Kai kurie palydovai ir taip jau paleidimo laukia trejetą metų“, — pasakojo Atamkulovas.

Startas planuojamas lapkričio 20 dieną JAV, iš Vandenbergo karinių oro pajėgų bazės Kalifornijoje. Be dviejų Kazachstano palydovų, Falcon-9 į žemą orbitą iškels daugiau nei 70 kosminių aparatų, tarp kurių – 15 Microsat palydovų ir 49 CubeSat formato.

Tai bus pirmasis ir stambiausias kompanijos Spaceflight organizuotas kosminis pavežėjimas, praneša ArsTechnica.

United Launch Alliance kuria naujos kartos raketą-nešėją, pakeisiančią Delta IV ir Atlas V. Jose naudoti Rusijoje sukurti ir gaminami RD-180 varikliai. Naujoje raketoje juos pakeis Amazon įkūrėjui Jeffui Bezosui priklausančios kompanijos Blue Origin varikliai BE-4

Blue Origin siūlė savo kūrinį ir antrai pakopai, tačiau ULA pasirinko Aerojet Rocketdyne variklius RL10. Pirmosios pakopos greitintuvus tieks Northrop Grumman, valdymo techniką — L‑3 Avionics Systems, viršutinį aptaką — Šveicarijos kompanija RUAG.

ULA Vulcan Centaur pasirinko pasirinko geriausią egzistuojančią sistemą. Šie varikliai ir komponentai užtikrins ULA lyderystę kosmoso įsisavinimo srityje ir ji toliau liks kompanija, keliančia svarbiausias mūsų šalai misijas“, — apibendrino kompanijos prezidentas Tory Bruno.

Blue Origin varikliai svarbūs JAV valdžiai, kuri, remdamasi politiniais motyvais, rengiasi nutraukti RD-180 variklių naudojimą amerikietiškose raketose-nešėjose, pažymi Wall Street Journal.

JAV už Pentagonui skirtas lėšas kuriamas kvantinis raketinis variklis, kuriam kuro nereikia. Be to, Aerojet Rocketdyne inžinieriai drauge su NASA bando naujos kartos joninius variklius.


hightech.plus

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(63)
(3)
(60)

Komentarai (5)