Mokslininkai paskelbė naujieną - iš elektronines cigaretes rūkančių žmonių visuomenei visgi yra naudos  ()

Elektronines cigaretes rūkantys žmonės apie save susikūrė ne pačią geriausią reputaciją - savo nederamu elgesiu kai kurie iš jų stipriai erzina tuos, kurie nerūko. Tačiau dabar Londono universiteto koledžo mokslininkai paskelbė, kad iš elektronines cigaretes rūkančių žmonių naudos turi ir kiti žmonės. Tik ne visi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip elektronines cigaretes rūkantys žmonės susikūrė ne patį geriausią įvaizdį? Visai paprastai - ne visi jie žino, kad rūko. Nesvarbu, kad tai tėra garai - jei ženklas draudžia rūkyti, jis galioja ir elektroninėms cigaretėms. Mandagumas reikalauja atsiklausti automobilio savininko, ar jame galima užsirūkyti. Viešose vietose rūkyti galima tik ten ir tik taip, kad netrukdytumėte kitiems. Vėlgi - nesvarbu, ką rūkote.

Tačiau svarbu pažymėti ir tai, kad šiuo atveju mažuma formuoja visos grupės įvaizdį. Dauguma žmonių, su kuriais susiduriate, yra mandagūs, o pačios elektroninės cigaretės yra vienas iš būdų mesti rūkyti apskritai. Mokslininkai skaičiuoja, kad elektroninių cigarečių daroma žala sveikatai yra 95 % mažesnė nei tradicinių rūkalų. Tai, beje, ir yra faktorius, dėl kurio elektroninių cigarečių mėgėjai yra naudingi visuomenei.

Londono universiteto koledžo mokslininkai nustatė, kad tie rūkoriai, kurie daug laiko praleidžia prie elektroninių cigarečių mėgėjų, patys yra labiau linkę mesti tradicines cigaretes. Mokslininkai skaičiuoja, kad dauguma tradicinių cigarečių rūkytojų norėtų mesti. Tačiau priklausomybės taip vadinamos ne be reikalo - jų atsisakyti yra labai sunku. Daug žmonių net nesiryžta pabandyti, nes bijo, kad nepajėgs. Trukdo ir cigarečių socialinė funkcija - rūkant žmonės bendrauja su bendradarbiais, mokslo draugais ir net šeimos nariais.

Tyrimas parodė, kad maždaug ketvirtadalis rūkančiųjų nemažai laiko praleidžia su elektroninių cigarečių mėgėjais. Jie, žinoma, yra daug kalbanti grupė, nepraleidžianti progos papasakoti apie savo pomėgio privalumus. Ir tai veikia! Su elektroninių cigarečių mėgėjais daugiau laiko praleidžiantys rūkoriai 20 % dažniau meta rūkyti. Aišku, tai dažnai reiškia tik įprastų cigarečių atsisakymą ir perėjimą prie elektroninių, tačiau tai vis tiek yra šioks toks progresas, turintis svarbios naudos sveikatai.

Turint omenyje, kad elektroninės cigaretės taip stipriai nekenkia sveikatai, jų populiarėjimas turi naudos visuomenei. Sveikesnė visuomenė - mažiau išlaidų išvengiamų ligų gydymui, daugiau darbingų žmonių. Kita vertus, elektroninės cigaretės nėra tokios efektyvios kaip auganti rūkalų kaina ir artimųjų spaudimas - šie veiksniai rūkorius priverčia susimąstyti greičiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(7)
(6)

Komentarai ()