Daugiau jokių audrų ir uraganų? Mokslininkai tvirtina, kad yra paprastas būdas kaip sutramdyti niokojančią stichiją ir tuo pačiu prigaminti atsinaujinančios elektros energijos (Video)  (11)

Tokie uraganai, kaip Florencija ir Harvis, parodo kokią siaubingą galią jie turi ir žmonėms belieka tik slėptis. Tačiau nauji tyrimai rodo, kad yra būdas, kaip su tokiais uraganais kovoti, dar prieš jiems pasiekiant žemyninę dalį. Ir kas geriausia – tai netgi gali padėti pagaminti atsinaujinančios elektros energijos.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-12-07 Daugiau jokių audrų ir uraganų? Mokslininkai tvirtina, kad yra paprastas būdas kaip sutramdyti niokojančią stichiją ir tuo pačiu prigaminti atsinaujinančios elektros energijos (Video)  (11)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „Environmental Research Letters“ paskelbtų tyrimu, kompiuteriniai modeliai rodo, jog jūrose esančios vėjo jėgainės „siurbia“ energiją iš uraganų ir priverčia juos kilti aukštyn į dangų. Dėl to sumažėja kritulių kiekis ir naikinimo mastas.

„Jūrose esančios vėjo jėgainės tikrai gali būti gera priemonė, siekiant susilpninti uraganus bei sumažinti jų žalą“, - sakė viena iš tyrimo autorių ir Delavaro universiteto profesorė Christina Archer.

„Kuo daugiau yra vėjo jėgainių, tuo didesnis poveikis bus uraganui. Vėjo jėgainės dienų dienas siurbtų energiją iš uraganų ir juos, tiesiogine to žodžio prasme, silpnintų. Galiausiai jie (uraganai) susimoka už savo galybę ir aš dėl to esu labai patenkinta.“

Deja, bet reikia pripažinti, jog dabartinės vėjo jėgainės yra stabdomos, esant itin dideliam vėjui. Jos tiesiog nėra suprojektuotos taip, kad sugebėtų atlaikyti uraganus bei stiprias audras. Tad tokios vėjo jėgainės nesustabdys uraganų ir joms darbuojantis toliau viskas gali baigtis maždaug taip:

Tačiau Christina Archer teigia, kad iki 2020-ųjų metų rinkoje pasirodys naujų vėjo jėgainių, kurios jau sugebės atlaikyti audrų bei uraganų vėjus ir ji tikisi, kad tai padės ne tik apsaugoti pakrantėse įsikūrusius miestus bei jų žmones, bet dar ir pagamins atsinaujinančios elektros energijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(53)
(4)
(49)

Komentarai (11)