Itin pavojinga, bet geriausia vieta nežemiškai gyvybei: NASA čia jau sudaužė vieną zondą, bet rizikuos vėl  (5)

Po dviejų metų į Marsą skris dar vienas NASA zondas, kol kas vadinamas tiesiog Mars 2020. Išvaizda jis primena Curiosity, nes pastatytas ant tokios pačios važiuoklės, tačiau moksliniai prietaisai jame visai kiti, skirti ieškoti šiandieninės ar praeityje egzistavusios gyvybės pėdsakų. Praeitą savaitę išrinkta Marso vieta, kurioje zondas nusileis 2021 metų vasarį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – Jezero krateris didžiulės Isidis žemumos pakraštyje, šiek tiek šiaurėje nuo pusiaujo.

Beveik 50 km skersmens krateris, pavadintas pietų slavų kalbų žodžiu, reiškiančiu ežerą, kadaise toks ir buvo. Jo apylinkėse yra didžiulė upės delta, Isidis žemumą ribojantys kalnai, daugybė riedulių. Paties kraterio paviršiuje matomos uolienos, kurių amžius siekia iki 3,6 milijardo metų.

Paviršiaus formų ir amžių įvairovė leidžia tikėtis, kad Mars 2020 turės puikias galimybes įvykdyti pagrindinę savo misiją. Deja, nusileisti Jezero krateryje sudėtinga; 2003 metais čia pražuvo Beagle zondas. Visgi dabar, pagerėjus nusileidimo technologijoms, nuspręsta surizikuoti.

Mars 2020 naudos nusileidimo sistemą, vadinamą dangaus kranu – ją naudojo ir Curiosity, tik naujoji sistema patobulinta, padidintas nusileidimo vietos tikslumas. Todėl dabar neabejojama, kad marsaeigis tikrai pataikys į 20×7 km dydžio elipsę. Dabar belieka tikėtis, kad Mars 2020 nusileidimu galėsime džiaugtis taip pat, kaip Curiosity ir InSight.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(62)
(2)
(60)

Komentarai (5)