Rusija patikrins JAV astronautų nusileidimo Mėnulyje faktą: „Jie sako, kad buvo. Na, mes patikrinsim“ (Video)  (19)

Tai – visų konspiracijų motina: netikėjimas, kad amerikiečiai 1969 m. nusileido Mėnulyje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-12-01 Rusija patikrins JAV astronautų nusileidimo Mėnulyje faktą: „Jie sako, kad buvo. Na, mes patikrinsim“ (Video)  (19)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ginčijantys, atrodytų, tokį nenuginčijamą įvykį, tvirtina kad tai, ką visi laiko didžiuliu mokslo pasiekimu, iš tiesų buvo gerai parengta apgavystė: stambaus masto NASA ir JAV valdžios apgaulė, kuria pavyko apgauti tiek amerikiečius, tiek visą likusį pasaulį.

Keista, kad turint tiek informacijos ir žinant tiek faktų apie „Apollo 11” misiją, ši teorija išgyveno iki 2018-ųjų, rašo „Science Alert“.

Be visų psichologinių kelių ir klystkelių, dėl kurių žmonės metasi į sąmokslo teorijas, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės tiki, kad nusileidimas Mėnulyje buvo suklastotas, yra tai, kad kai kurie kiti žmonės nuolat tvirtina, jog visa tai – melas.

Štai kad ir toks atvejis: Rusijos nacionalinės kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas savo „Twitter“ paskyroje paviešino video medžiagą iš susitikimo Moldovoje, kur jis į klausimą, ar NASA tikrai prieš 50 metų nusileido Mėnulyje, atsako, kad „Mes nusistatėme tikslą nuskristi ten ir patikrinti, buvo jie ten buvo ar ne. Jie sako, kad buvo. Na, mes patikrinsim.“

Ir nors „Roskosmos“ vadovo kūno kalba leidžia spėti, kad tai sakydamas jis juokauja, tai vis dėlto ne pirmas atvejis, kai Rusija kelia klausimus, susijusius su „Apollo 11”.

2015 m. straipsnyje, publikuotame Rusijos laikraštyje „Izveztija“, Rusijos Tyrimų komiteto atstovas žiniasklaidai Vladimiras Markinas pasiūlė atlikti tarptautinį tyrimą dėl dingusių dokumentinių kadrų iš 1969 m. įvykių, o taip pat ir Mėnulio uolienų pavyzdžių, rinktų iki 1972 m., buvimo vietos.

„Mes nesakome, kad jie neskrido į Mėnulį ir tik pastatė apie tai filmą. Bet šie moksliniai – ir greičiausiai kultūriniai – artefaktai yra visos žmonijos palikimo dalis, ir jų dingimas be pėdsako yra bendra mūsų netektis. Tyrimas turėtų atskleisti, kas iš tiesų įvyko“, – rašė V. Markinas.

Šis komentaras buvo pateiktas FIFA korupcijos skandalo metu ir buvo taikytas JAV prokurorams, kurie, cituojant V. Markiną „pasiskyrė save aukščiausiais tarptautinio futbolo reikalų arbitrais“. Ir nors šiame kontekste V. Markino abejonė yra labiau alegorinė, ji vis tiek kursto sąmokslo, kad amerikiečiai 1969 m. iš tiesų nenusileido Mėnulyje, teorijos palaikytojus.

Žinoma, šiaip teorijai nunykti nepadeda ir tai, kad NASA iš tiesų prarado originalią dokumentinę medžiagą – pasak agentūros, 200 000 vaizdo juostų per klaidą buvo padėtos prie tų, kurias buvo numatyta ištrinti ir pernaudoti iš naujo, taip taupant NASA kaštus.

Norėdama atstatyti prarastus duomenis, agentūra kreipėsi į privačią kompaniją „Lowry Digital“, kuri profesionaliai restauruoja senus Holivudo filmus – kad originalius dokumentinius kadrus atkurtų iš tuometinių vaizdo transliacijų.

Kas žinoma, tik dar labiau įpūtė sąmokslo teoriją: juk dabar prie abejotinų kadrų jau ir oficialiai dirba ir Holivudo meistrai!

Bet patys darbuotojai supranta ironiją ir į visą reikalą žiūri stoiškai: „Sąmokslo teorijų gerbėjai vis tiek tikės tuo, kuo norės tikėti“, – 2009 m. naujienų agentūrai „Reuters“ sakė vienas iš „Lowry Digital“ vadovų Mike’as Inchalikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(22)
(14)
(8)

Komentarai (19)