Unikalus medicinos pasiekimas ir pirmas sėkmingas atvejis visame pasaulyje: mirusios donorės gimdoje gimė visiškai sveikas kūdikis  (2)

Moteris, kuriai buvo implantuota mirusios donorės gimda, pagimdė sveiką mergaitę. Šis Brazilijoje įvykęs gimdymas yra pirmasis sėkmingas, kai buvo panaudotas mirusio asmens gimdos transplantas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dešimt ankstesnių JAV, Čekijos respublikoje ir Turkijoje atliktų bandymų pagimdyti gyvą kūdikį, naudojant mirusio asmens gimdą, buvo nesėkmingi.

Naujoji recipientė buvo 32 metų moteris, dėl reto genetinio sutrikimo gimusi be gimdos. Gimda transplantavimui buvo paimta iš 45 metų donorės, mirusios dėl smegenų hemoragijos.

Chirurgai 10 su puse valandos jungė organo venas, arterijas, raiščius ir vaginalinius kanalus. Po operacijos anoniminė pacientė dvi dienas liko intensyvios priežiūros skyriuje, o paskui dar šešias – specializuotame transplantologijos skyriuje.

Jai buvo duodami penki imunosupresantai, kad organizmas neatmestų naujojo organo, o taip pat kiti vaistai prieš infekcijas ir kraujo krešėjimą. Kai gimda jos kūne sėkmingai prigijo, jai buvo perkelti apvaisinti kiaušinėliai.

Po 35 savaičių ir trijų dienų, po cezario pjūvio operacijos gimė 2,55 kilogramus sverianti mergaitė. Per gimdymą transplantuota gimda buvo pašalinta ir joje nebuvo pastebėta jokių nukrypimų nuo normos.

Komandos vadovas Dani Ejzenberg iš San Paulo universiteto Brazilijoje, sakė: „Naudojant mirusių donorų organus, šis gydymo būdas darosi labiau prieinamas, ir mūsų rezultatai patvirtina naują moterų gimdinio nevaisingumo gydymo koncepciją.“

„Pirmasis gyvos donorės gimdos persodinimas buvo ryškus medicinos pasiekimas, galimybę gimdyti vaikus suteikęs daugeliui tinkamus donorus ir reikiamą medicininę įrangą turinčių nevaisingų moterų,“ sakė Ejzenbergas. „Tačiau gyvo donoro būtinybė yra svarbus apribojimas, nes donorų nėra daug, ir jie paprastai apsiriboja norinčiais ir tinkamais šeimos nariais ar artimais draugais.“

New Scientist staff, Press Association
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda:The Lancet, DOI: 10.1016/S0140-6736(18)31766-5

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (2)