Kiaušialąstės ir embrionai bus žymimi brūkšniniu kodu  (8)

Nemaža visuomenės dalis kritiškai žvelgia į dirbtinio apvaisinimo metu pasireiškiančias "selekcijos" tendencijas, kai šiomis paslaugomis besinaudojantys ir jas teikiantys asmenys jas paverčia tarsi eiliniu apsipirkimu parduotuvėje. Tačiau tikriausiai mažai kas galėjo numanyti, jog ateis diena, kada kiaušialąstės ir embrionai bus pradėti koduoti brūkšniniu kodu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kita vertus, žmogus turi teisę rinktis biologinį savo vaiko tėvą arba motiną; išimčių aišku pasitaiko, kai dirbtinio apvaisinimo metu dėmesys pradedamas kreipti į smulkmenas, tokias kaip ar donoras yra žaidęs futbolą ir ar anksti pradėjo plikti.

Galbūt šiek tiek sutirštinome spalvas, kadangi dirbtinis apvaisinimas atneša daug gėrio toms šeimoms, kurios kitokiais būdais negali susilaukti palikuonių. Tačiau kiaušinėlių ir embrionų identifikavimas specialistams iki šiol kėlė nemažai rūpesčių. Visuomenėje dažnai sklando gandai apie "gimdymo namuose supainiotus kūdikius". Nors šiandieniniame pasaulyje tokių grubių klaidų tikriausiai nepasitaiko, ląsteles ir ką tik apvaisintus embrionus supainioti yra daug lengviau, nei jau gimusius kūdikius. Kaip tik su šia idėja Barselonos autonominio universiteto mokslininkai sukūrė technologiją kiaušialąstėms ir embrionams žymėti brūkšniniu kodu. Išradimas galėtų padėti išvengti vaisingumo klinikų gydytojams išvengti klaidų atliekant dirbtinį apvaisinimą laboratorinėmis sąlygomis. Vienas iš tokių pavyzdžių yra 2002 metų atvejis, kai šviesios odos pacientei gimė aiškiai tamsesnės odos dvyniai.

Šio biologinio brūkšninio kodo technologijai sukurti specialistai naudojo pelių embrionus ir kiaušialąstes. Procedūros metu į tarpą tarp ląstelės membranos ir išorinės membranos (lot. zona pellucida) įterpiama mikroskopinė silikono juostelė su reikiamu brūkšniniu kodu. Sumanymo autoriai teigia, jog principas yra tiek ištobulintas, kad jį jau būtų galima išbandyti ir su žmogaus embrionais ir kiaušialąstėmis. Beje, pirmoji tokio tipo procedūra bus atlikta visai greitai - Katalonijos sveikatos departamentas jau suteikė leidimą naująjį metodą naudoti su genetine medžiaga, gauta iš Ispanijos vaisingumo klinikų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)