Adomo prakeikimas: vyrai – evoliucijos akligatvyje  (17)

Dėl Y chromosomoje nuolat mažėjančių genų vyrai pateko į evoliucijos akligatvį ir po 5 mln. metų gali visiškai išnykti, tvirtina genetikos ekspertė. Tačiau kai kurie mokslininkai mano, kad tokia prognozė pernelyg optimistinė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiuolaikinių vyrų genetiniame kode esanti Y chromosoma sparčiai nyksta, nes, skirtingai nei kitos, nesugeba atsistatyti. Pasak genetikų, Y chromosoma, kurios nėra moterų organizme, yra archainė struktūra, nesugebanti kompensuoti žalos, kuri jai padaroma dėl aplinkos poveikio. Todėl anksčiau ar vėliau genus prarandanti Y chromosoma nebesugebės atlikti savo paskirties – nulemti vyrišką būsimo embriono lytį.

Tačiau tai nereiškia, kad neišvengiamai artėja moterų pasaulis: pasak genetikės, Australijos Nacionalinio universiteto Kanberoje profesorės Jennifer Graves, vyrai evoliucijos kelyje gali „išsigelbėti“ pasekę kai kurių graužikų rūšių pavyzdžiu. Tokie gyvūnai sugeba daugintis, nors ir neturi svarbiausių Y chromosomą sudarančių genų, rašo britų dienraštis „Daily Telegraph“.

Skaitydama paskaitą Karališkajame Chirurgų koledže Dubline (Airija), mokslininkė pareiškė mananti, kad ateityje net gali atsirasti naujos žmonių rūšys.

„Kad būtum vyras, reikia Y chromosomos. Prieš 300 milijonų metų Y chromosoma turėjo apie 1400 genų, dabar joje liko tik 45, tad jeigu jų skaičius ir toliau mažės tokiais tempais, Y chromosomoje genų neliks maždaug po 5 mln. metų. Y chromosoma miršta, ir pats didžiausias klausimas, kas bus po to“, - sakė profesorė J. Graves.

Paskaitoje, pavadintoje „Y chromosomos nykimas ir vyrų ateitis“, genetikė nagrinėjo šios chromosomos išnykimo pavojų ir galimas tokio reiškinio pasekmes žmonijai.

Y chromosomoje yra tam tikras genas (SRY), atsakingas už vyrų lytinius požymius ir vyriškų hormonų gamybą. Pasak mokslininkės, kas bus, jei žmonija neteks Y chromosomos, kol kas visiškai neaišku. Pasak jos, žmonės negali daugintis partenogenezės būdu, tai yra, be apvaisinimo, kaip kai kurios driežų rūšys, nes visą eilę būtinų genų turi perduoti vyrai. Tačiau gera naujiena yra ta, kad kai kurie graužikai apskritai neturi Y chromosomos ir SRY geno, tačiau šių rūšių patinėliai yra visiškai sveiki. „Šią funkciją yra perėmęs kitas genas, ir mes norėtume išsiaiškinti, koks būtent“, - sakė ji.

Pasak profesorės, gali būti ir taip, kad evoliucijos eigoje tam tikrose žmonių populiacijose gali susiformuoti skirtingais genais paremtos dvi (ar daugiau) lyties nulėmimo sistemos. „Jei taip atsitiktų, jos nebegalėtų daugintis tarpusavyje, o tai reiškia, kad atsirastų naujos žmonių rūšys“, - pareiškė J. Graves.

Y chromosomos nykimo ir galimo vyrų evoliucijos akligatvio problema genetikams rūpi jau seniai. Kai kurie specialistai net mano, kad vyrai dėl šios priežasties gali išnykti kur kas greičiau – jau po 125 tūkstančių metų. Pavyzdžiui, tuo įsitikinęs žmogaus genetikos specialistas, Oksfordo universiteto (D. Britanija) profesorius Bryanas Sykes‘as, knygos „Adomo prakeikimas: Ateitis be vyrų“ autorius.

Tačiau ne visi mokslininkai nusiteikę taip pesimistiškai: kai kurie jų mano, kad Y chromosomos nykimas turėtų sustoti. Naujausieji tyrimai esą suteikia vilties manyti, kad vyriškoji chromosoma „mokosi“ labai efektyviai saugoti savo svarbiausius genus. Kai ten bebūtų, neverta abejoti, kad genetinės inžinerijos pasiekimai suteiks galimybę žmonėms daugintis net pasaulyje be vyrų, nors tai ir primena fantastinį filmą. Praėjusių metų vasarį Niukastlio universiteto (D. Britanija) genetikai sugebėjo išauginti spermatozoidų iš moterų kaulų čiulpų kamieninių ląstelių. Jei eksperimentai šioje srityje bus sėkmingi, ateityje moterų poros galės susilaukti kūdikių be vyrų, teigia dienraštis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(2)

Komentarai (17)

Susijusios žymos: