Neandertaliečiai išnyko dėl Homo sapiens kanibalizmo?  (9)

Mokslininkai jau kelius šimtmečius stengėsi išsiaiškinti, kur ir kaip prieš 30 000 metų paslaptingai pranyko neandertaliečių rūšis, rašo MailOnline. Dabar tyrėjai pateikė visai netikėtą teoriją: neandertaliečiai išnyko, nes juos ėmė valgyti Homo sapiens.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fosilijų ekspertai teigia, jog neseniai pietų Prancūzijoje Les Rois regione rastas žandikaulis duoda pagrindo manyti, kad neandertaliečius išnaikino į kanibalizmą linkę mūsų protėviai. „Journal of Anthropological Sciences“ tyrimo komanda (čia galima paskaityti jų publikaciją) pastebėjo, jog žandikaulis pažymėtas keliais įpjovimais, panašiai kaip akmens amžiuje buvo žymimi žmonių sumedžioti gyvūnai. Manoma, kad jų mėsa buvo valgoma, o dantys verčiami papuošalais.

Tyrimo vadovas Fernando Rozzi aiškino: „Mūsų rūšies dėka, neandertaliečiai patyrė skausmingą mirtį. Kai kuriais atvejais mes juos net valgydavome. Metų metus žmonės stengėsi nekreipti dėmesio į kanibalizmo požymius, bet turime susitaikyti su mintimi, jog taip iš tikrųjų buvo“. Kiti mokslininkai kanibalizmo teorijos nepripažįsta. „Vienas įpjovimų rinkinys nieko neįrodo“, — argumentavo priešistorės ekspertas Francesco d‘Errico. Jo manymu, labiau tikėtina, kad žmonės rado neandertaliečio kaulus ir iš jų pasigamino karolius.

Tarpinę poziciją palaiko Londono Natūralios istorijos muziejaus profesorius Christas Stringeris. „Šis tyrimas labai svarbus. Žinoma, reikia daugiau įrodymų, bet šis atradimas patvirtina, jog modernūs žmonės ir neandertaliečiai vienoje Europos dalyje gyveno vienu metu, kartais tarp jų įvykdavo agresyvios konfrontacijos. Tai neįrodo, jog mes sistemingai sunaikinome neandertaliečius, ar kad mes nuolatos juos valgydavome. Bet tai prisideda prie argumento, jog konkuravimas su moderniais žmonėmis tikriausiai prisidėjo prie neandertaliečių išnykimo“, — teigė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)