Mokslininkai išsiaiškino, kodėl kūdikiai spardosi motinų pilvuose - tam yra labai svarbi priežastis  ()

Kai vaisius spardosi mamos gimdoje, šie galingi maži judesiai tėvams yra puikus įrodymas, kiek mažame besivystančiame organizme yra energijos ir jėgos. Bet, gerai pagalvojus, šie vaisiaus judesiai yra ir gana keistas dalykas. Tad kodėl vaisius mamos pilve taip energingai spardosi ir kumščiuojasi?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad mokslininkai rado atsakymą į šį klausimą. Neseniai britų mokslininkai ištyrė 19 naujagimių smegenų veiklą ir pastebėjo, kad už galūnių judesius atsakingos smegenų bangos miego metu gali padėti kūdikiams geriau pažinti savo pačių kūno ribas ir artimiausią juos supančią aplinką. 

„Spontaniški judesiai ir nuolatinis grįžtamasis aplinkos ryšys ankstyvuoju vystymosi periodu tokiems gyvūnams, kaip žiurkės, yra būtini, kad smegenys tinkamai apsibrėžtų teritoriją, – paaiškino Londono universiteto koledžo neuromokslininkas Lorenzo Fabrizi. – Mes įrodėme, kad taip pat gali būti ir su žmonėmis“.

Atlikę tyrimą L.Fabrizi vadovaujami mokslininkai panaudojo neinvazinius elektroencefalografinius jutiklius, kad išmatuotų devyniolikos vos dviejų dienų amžiaus kūdikių smegenų bangas. Kai kurie kūdikiai buvo gimę per anksti, tai yra 31-42 nėštumo savaitėmis.

Gyvūnų tyrimai parodė, kad atskiri naujagimių galūnių judesiai rodo jutiminį jaunų žinduolių vystymąsi. Tai parodė alfa-beta smegenų bangų magnetinis matavimas somatinėje nervų sistemoje. Manoma, kad šios bangos padeda labai jauniems gyvūnams suvokti fizines savo kūno ribas, bet iki šiol nebuvo pakankamai aišku, kada šis vystymosi periodas įvykdavo.

Taigi, ištyrę dviejų dienų amžiaus kūdikius, kurie atitiko skirtingą vaisiaus brendimo amžių, mokslininkai pagaliau galėjo tai apibrėžti. Paaiškėjo, kad tų vaikų, kurie gimė arčiau nustatyto laiko, alfa-beta smegenų bangų aktyvumas Greitų akių judesių (REM) miego fazės metu buvo silpnesnis, o stipriausias jis buvo tų kūdikių, kurie gimė gerokai per anksti.

„Tai leidžia daryti prielaidą, kad tokios alfa-beta bangos atitiko vaisiaus smegenų bangas trečio nėštumo semestro metu. Šios bangos nusilpsta baigiantis visam nėštumo terminui, net jei galūnių judesiai išlieka“, – paaiškino autoriai.

Kitaip tariant, REM miego fazės metu galūnes intensyviai gali judinti ir vyresni kūdikiai, net ir suaugusieji, bet jutiminis vystymasis, atitinkantis staigius judesius ir smūgius, būdingas tik dar negimusiems ar labai labai mažiems kūdikiams ir jis dingsta, vos vaikai sulaukia kelių savaičių amžiaus.

Įdomu tai, kad kai kūdikis miegodamas judina dešinę ranką ar koją, vibracija fiksuojama kairiajame smegenų pusrutulyje. Šie tyrimai parodė, kaip svarbu, kad kūdikiai gerai išsimiegotų, ypač gimę per anksti. Juk tai jiems padeda geriau suprasti savo kūno ribas.

„Tai taip pat būdinga kūdikiams, gulintiems savo lovelėse – spardydamiesi jie „jaučia“ paviršių taip pat, kaip ir būdami gimdos viduje. Mūsų tyrimų rezultatas pagrindžia rezultatus kitų tyrimų, kurie parodė, kad naujagimių miegas turi būti netrikdomas, pavyzdžiui, kaip įmanoma labiau apribojant būtinų medicinines procedūrų atlikimą, kol vaikas miega“, – paaiškino viena iš tyrimo autorių klinikinė psichologė Kimberley Whitehead.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()