Kas vyksta galaktikų branduoliuose? Milijardą laipsnių siekianti dujų temperatūra ir paslaptis, kurios atsakymo niekas nežino  ()

Aktyvūs galaktikų branduoliai – centrinės supermasyvios juodosios skylės ir į jas krentanti medžiaga – turi vainikus, sudarytus iš labai karštų labai retų dujų. Ilgą laiką buvo manoma, kad dujas įkaitina jų pačių magnetinio lauko linijų persijungimas, kurio metu magnetinė energija išlaisvinama ir perduodama dujų dalelėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau nauji stebėjimai parodė, kad bent dviejose aktyviose galaktikose vainiko magnetinis laukas yra pernelyg silpnas, kad įkaitintų dujas iki stebimos temperatūros.

Abiejose galaktikose aptikta sinchrotroninė spinduliuotė – radijo bangos, kurias skleidžia elektronai, judėdami magnetiniame lauke. Būtent jos intensyvumas leido apskaičiuoti magnetinio lauko stiprumą; jis pasirodė esąs apie 10 gausų – maždaug 20 kartų daugiau, nei Žemės paviršiuje. Visgi tokio stiprumo nepakanka paaiškinti milijardą laipsnių siekiančiai dujų temperatūrai.

Spinduliuotės spektras taip pat rodo, kad kai kurie elektronai vainike įgreitinti šiluminių procesų, o kiti – nešiluminių, galbūt sąveikų su tuo pačiu magnetiniu lauku. Tai gali padėti atsakyti į klausimą apie vainiko temperatūrą, bet kol kas tyrėjai atsakymo neturi.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(11)
(6)
(5)

Komentarai ()