Kodėl viduramžiais žmonės taip dvokė? Kodėl jie taip retai prausėsi?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

SaMaras 2019-01-10 20:21
Kad ir dabar kai kurie galvoja, kad „prausiasi tik tie, kurie tingi kasytis“
Shinigami 2019-01-11 19:21
Ir kaip smarkiai žmonės viduramžiais dvokė? Straipsnio autorius tikrai labai "garbingo" amžiaus kad vis dar prisimena kaip žmonės viduramžiais dvokė Tik įdomu kiek jam metu buvo viduramžiais?
mindaugas.vaitiekūnas 2019-01-11 19:39
Ar tai reiškia, kad reakcija į nemalonų kvapą yra daugiau kultūrinis palikimas, o ne įgimtas dalykas? Jei prausiesi kelis kartus per metus, tai "šaiba" prie vakarienės gal labiau aromatizuojančio poveikio, o ne žudančio?
zet 2019-01-12 01:37
straipsnis kaip ir normalus, bet ziurint i antraste, neatsake i klausimus.
zet 2019-01-12 01:39
ta ir turiu omeny, kad antraste yra klausimas, tai tikimasi, kad i ji bus atsakyta ir tematika ivairiais klausimais panagrineta. Pvz man idomu, ka jaute, uzuode koks kaimietis nurenges merga, kuri ne karto gyvenime nusiprause ant sieno. Ar jis to dvoko nejaute, ar ignoruodavo ar kiti variantai. Kokios dabartinio dvoko saknys tada?
mindaugas.vaitiekūnas 2019-01-12 08:02
Va va aš irgi apie tai kalbu. Tai ne tik mergą nurengęs, bet ir nuo pačio dar. Gal čia mes dabar tik per daug idealizuojam? Primečiau dar, seniau tai ir tualetinio popieriaus nebuvo, tai ten su šienu pasitrindavo kokiu ir eina atgal į lovą pas bobą
Shinigami 2019-01-12 10:09
Pamiršai kad viduramžiais ofiso darbuotojų prie stalo buvo nedaug, dauguma žmonių dirbo karvių ar kitu gyvūnų mėšle. Todėl jei lyginsime kvapą susidariusi dėl nesiprausimo (šiaip purvas nesmirda, prakaitas taip pat, smirda bakterijos kurios minta prakaitu. Bet jei asmuo tiek purvinas, kad ir tos bakterijos išmirė, tai iš kur tas kvapas?) ir dėl darbo gyvūnų mėšle ar su juo, tai jis bus rožių aromatas, o ne smarvė. Iš kitos pusės, mokslas jau seniai yra patvirtinęs kad prie dirgiklių yra priprantama. Jei žmogus iš tamsos išeina į šviesa, jam pradeda skaudėti akys dėl staigaus apšvietimo pasikeitimo. Bet greitai prisitaiko akys. Jei iš šviesos išeinama į tamsą, tai viskas atrodo juoda ir nieko nematai, bet per kuri laiką akys prisitaiko ir pradedi matyti. Šitai aš dažnai pastebiu naktį, kai pabundu tamsoje. Visas kambarys pakankamai gerai matosi, bet kai uždegu šviesą ir kelias minutes pabūnu šviesoje, o paskui išjungiu šviesą, beveik nieko nematau kelias minutes. Tas pats taikoma ir skoniui. Yra priprantama prie saldaus, rūgštaus ar kitokio skonio ir jis ne taip stipriai jaučiasi. Tas pats ir su kvapu. Kai pats ir visi aplinkui smirda karvių mėšlų, tai smarvės nebelieka. Tai tik normalu kvapu tampa. Todėl kad kažkas smirda gali sakyti tik tas kuris prie mėšlo niekada nedirbo ir kasdien prausėsi, o kadangi tokių nebuvo, vadinasi niekas viduramžiais nesmirdėjo. Man kai kurie žmonės dabar smirda. Tai yra asmenys kurie labai daug naudoja kvepalų. Kai kurie būna tiek prisikvėpinę, kad būnant prie jų net sunku kvėpuoti. Jie patys to nejaučia, nes yra pripratę, bei kai kam gali būti sunku suvokti kad kvepalai gali smirdėti. Bet kai kvepalų kvapas yra per stiprus, jis nebekvepia, o smirda. P.S. gerai bent tiek kad taip smarkiai besikvepinančių nėra daug mano aplinkoje. Todėl sutinku retai. P.S.S. pavasari kaimai taip pat dažnai smirda ir dabar, nes ūkininkai vis dar trąšai naudoja karvių arba kiaulių mėšlą. Tada net keli kaimai aplinkui "nukvimpa"
Shinigami 2019-01-12 10:23
Dar pridėsiu. Iki šiuolaikinių dienų gyvenimo sąlygos buvo kitokios. Tuo metu nebuvo antibiotikų ir kitokių vaistų kovai prieš virusus ir bakterijas. Todėl su lygomis turėjo kovoti asmens imunitetas. Kad imunitetas butu pakankamai stiprus su jomis kovoti, reikia jį treniruoti, o geriausias treniravimo būdas pastoviai būti šalia bakterijų ir virusų. Dėl šios priežasties šiuolaikinis žmogus nuvažiavęs į nauja aplinką kur švara nėra propaguojama gali labai greitai ir lengvai susirgti, nors vietiniai neserga. Tai yra todėl, kad vietiniai jau turi imunitetą prieš tuos virusus ir bakterijas, o švarą mėgstantis jo neturi. Žinoma, nešvara taip pat gali sukelti lygų epidemijas ir skatinti lygas prie kurių imunitetas negali prisitaikyti. Bet tokios lygos (virusai ir bakterijos) yra retesni, nei prie kurių galima prisipratinti. Žinoma, šiuolaikiniam žmogui kai yra tiek daug vaistu yra žymiai geriau būti švaroje. Tad viskas priklauso nuo esamų sąlygų.
mindaugas.vaitiekūnas 2019-01-12 11:27
Jo, kažką skaičiau, kad net ir antibakterinis muilas duoda daugiau žalos nei naudos. Būtent dėl to, kad nuslopini savo imunitetą nuolat išnaikindamas bakterijas. Dar dėl kvapo pridursiu. Žmogus turi 5 pagrindinius pojūčius: rega, klausa, lytėjimas, skonis ir uoslė. Tačiau uoslė yra tas pojūtis, kuris išlieka visiškai aktyvus miego metu.
Talkatif 2019-01-12 21:20
Nesat viešuoju transportu su bomžu važiavę, kvapo filosofai.
Shinigami 2019-01-13 08:55
Bomžas ta kvapą gauna ne dėl to kad nesiprausia. O dėl to kad knaisosi tavo pūvančiose šiukšlėse. Plius, jei ir pats jose pastoviai kapstytumeis tai tas bomžas tau taip nesmirdėtu. P.S. labiau smirda ne pats nesiprausęs bomžas, o jo neplauti drabužiai.
AAA000 2019-01-13 16:31
joo joo. plius dar bomzai ir naudingi - platina visokius niezus, uteles ir erkes. labai naudingas imuniteto treniravimui - ane? civilizuotai ju nelabai begausi... reikia tuos bomzus tik pamacius labai stipriai apkabint. ar net ju skurliu nusipirkt, ir namo parsinesus po pagalve pasidet
sub 2019-01-14 10:03
Manau autorius pamiršo paminėt ar tiesiog nežinojo, kad be vonių žmonės švarinosi ir kitais būdais. Pagrinde, kas tuo metu vadinosi prausimasis, tai kibiras su vandeniu ir skuduras. Tai princesė gal ir maudėsi tik du kartus, bet greičiausiai ją prausė kasdieną su šaltu vandeniu ir skuduru.