Mokslininkai atkūrė, koks pragaras Žemėje prasidėjo dinozaurų eros pabaigoje: bangos pasiekė 1,5 km aukštį ir taip prasidėjo viską aplink niokojanti stichija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2019-01-16 12:08
ir visgi turim suakmenejusiu dinozauro pedsaku...
Monochamus 2019-01-16 13:35
ir ne vieno, ir ne tik pėdsakų. O ką tuo nori pasakyti?
HardAxe 2019-01-17 10:17
na po gero tsunamio žmonių kūnų rastum visur. Bet pėdų įspaudai būtų sulyginti su žeme, kaip minimum.
TAS 2019-01-17 11:19
na nereik galvoti, kad dabar randami dinozaurai ir yra cunamio aukos. jie gyveno milijonus metų iki cunamio tai turėjo gražaus laiko palikti pėdsakams, be to taigi nenusirito ta banga per visą žemę, per sausumą.
Monochamus 2019-01-17 12:39
Dinozaurai atsirado maždaug prieš 240-230 milijonų metų, o dinozaurų epochos pabaigą žymintis asteroidas trenkėsi maždaug prieš 65 milijonus metų. Skaičius geriau suvokti padeda faktas, kad laiko tarpas nuo dinozaurus pražudžiusio asteroido iki šių dienų yra daugiau nei dvigubai mažesnis nei nuo pirmo dinozauro iki asteroido. O per beveik 200 milijonų metų karaliavimo trukmę keitėsi ir dinozaurų rūšys, ne visos rūšys ir sulaukė to asteroido. Pavyzdžiui stegozaurų pėdsakai jau buvo seniausiai fosilizavęsi kai trenkė asteroidas, nes šie išnyko dar 80 milijonų metų iki asteroido smūgio... (Nuo stegozaurų iki asteroido praėjo didesnis laiko tarpas, nei nuo asteroido iki mūsų.)
UTF16 2019-01-17 13:28
Tas dinozaurų „išnykimas“ vėžį varo. Kartoja kaip papūgos tą patį per tą patį kiekvienam straipsny, nes „dinozaurai“ kaip žodis labai gražiai skamba. Neišnyko tie dinozaurai, kam meluoti? Tuo metu išnyko beveik visos žinduolių rūšys – daugiau kaip 90 %, dinozaurų greičiausiai tiek pat. Kodėl nepaminėti šito?
Monochamus 2019-01-17 14:22
Taip, remiantis dabartine sistematika, tai kaip ir žinduolių, taip ir dinozaurų-paukščių linija nenutrūko po asteroido smūgio, skirtingai nei pavyzdžiui pterozaurų (kurie, nors ir vadinami "*zaurai", bet, manoma, kad nebuvo giminingi dinozaurams ir sudarė atskirą kladą). Tačiau verta paminėti ir tai, kad paleo-taksonomija yra labai nedovanotinas užsiėmimas... Vien per mano gyvenimą jau šimtus kartų keitėsi sistematika ir esu tikras, kad dar šimtus kartų keisis ateityje... Nekalbant, kad ir šiuo metu kokioje wikipedijoje aprašoma sistematika nėra tokia jau labai visuotinai pripažinta tiesa, pradėjus gilintis, paaiškėja, kad daug kur egzistuoja ne viena sistema, o kelios, pasiūlytos skirtingų mokslininkų ir visos vienodai teisingos. Juk be galo sunku nustatyti filogenetinius ryšius reminatis vien fosilijomis. Tad aš kiek atlaidžiai žiūriu į tą terminą "dinozaurai" liaudyje "dinozaurais" vadina tiek pterozaurus, tiek ichtiozaurus, tiek pleziozaurus, tiek tyranozaurus, bet ne paukščius. Šiolaikinis mokslas skirsto kiek kitaip, bet dar neaišku koks bus skirstymas po 20 metų.